Dit zijn ze. De meest actuele Friese coronacijfers die je wilt weten

Hulpmiddelen die gebruikt worden door zorgmedewerkers in verzorgingshuizen. FOTO ANP

In de zestig dagen na de eerste coronabesmetting in Friesland is een piek in het aantal besmettingen uitgebleven. Sterker, er komen de laatste dagen nauwelijks ziekenhuisopnamen en sterfgevallen bij.

In de provincie zijn nu 532 bevestigde besmettingen bekend. Van hen liggen er 34 in het ziekenhuis, nog eens bijna 100 hebben in het ziekenhuis gelegen en zijn overleden of hersteld. Dat betekent dat een kwart van de bevestigde besmette personen naar het ziekenhuis moesten.

Friesland telt 63 geregistreerde overleden personen waarvan bekend was dat zij het coronavirus hadden. Twaalf procent van de bevestigde besmette personen overleefde het Covid19-virus niet. Het gaat om 4 zestigers, 18 zeventigers, 29 tachtigers en 12 negentigplussers. Ze waren vaker man dan vrouw: 36 mannen overleden aan de gevolgen van het virus, tegenover 27 vrouwen.

Twaalf coronapatiënten op Friese ic’s

Het aantal patiënten dat wordt opgenomen op de intensive care-afdelingen in de Friese ziekenhuizen is in een maand tijd gehalveerd. Begin april lagen er gemiddeld 26 mensen op de Friese ic’s. Nu liggen er 12 patiënten op de ic's. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om patiënten uit het zuiden van het land. Daarnaast liggen in Friesland nog 22 coronapatiënten in een gewoon ziekenhuisbed.

Eén besmetting onder de 20 jaar

Volgens cijfers van Izore, het laboratorium dat coronatests behandeld, is er in Friesland één besmetting genoteerd bij een persoon onder de 20 jaar. In heel Friesland zijn 177 personen onder de 20 jaar getest op het virus.

Door de meest actuele cijfers van Izore wordt ook duidelijk dat vooral 50-plussers in het ziekenhuis worden getest. In Friese ziekenhuizen werden al bijna 1500 mensen getest. Onder hen testten ruim 110 mensen positief.

Lees ook PREMIUM | Signaleren van het coronavirus net zo belangrijk als testen

Meeste bevestigde besmettingen in Waadhoeke

In absolute aantallen telt de gemeente Waadhoeke de meeste bevestigde coronapatiënten: 86. In Heerenveen zijn 85 mensen positief getest, in de Fryske Marren 54. Relatief gezien worden deze drie gemeenten het zwaarst getroffen. Volgens epidemioloog Marit Boonstra van GGD Fryslân is dat wat Heerenveen betreft deels pech. Daar waren al in een vroeg stadium besmettingen, toen de huidige strenge maatregelen nog niet van kracht waren. In de zorg werden mensen met lichte klachten nog niet getest en waren persoonlijke beschermingsmiddelen nog onvoldoende voorradig.

In Heerenveen en Waadhoeke is ook meer getest dan in andere gemeenten. Het overgrote deel van dragers van het coronavirus wordt niet getest. Onderzoek van bloedbank Sanquin wijst erop dat zo’n zesduizend Friezen het virus al doorgemaakt moeten hebben, terwijl in Friesland tot op heden 532 mensen positief zijn getest. Veel besmettingshaarden bevinden zich in verpleeghuizen, waar laagdrempelig getest mag worden. Zo is meer dan de helft van het aantal besmettingen in Smallingerland te herleiden naar verpleeghuis De Warrenhove in Drachten.

De eilanden blijven nog nagenoeg gevrijwaard. Terschelling telt twee besmettingen, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog nog 0.

In dit overzicht houden we de meest belangrijke cijfers bij. De grafieken worden iedere dag geüpdate. Hieronder zie je in drie overzichtelijke kaarten de situatie in Nederland.