Dit zijn de snelle voertuigen waarmee de politie criminelen achtervolgt

Het Team Verkeer van de politie-eenheid Noord-Nederland heeft donderdag onder de Oldehove in Leeuwarden de sleutels overhandigd gekregen van de nieuwe snelle interventie voertuigen (SIV).

De SIV's zijn Audi's van het model A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic. Ze vervangen de Volvo’s V70.

De Audi's moeten ervoor zorgen dat de politie beter partij kan bieden aan criminelen die met hoge snelheden over de weg razen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ram- en plofkrakers en daders van andere zware delicten in snelle voertuigen, maar ook verkeershufters.

De Audi heeft, inclusief aerodynamische lichtbalk en andere speciale elementen, een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Vanwege de hoge snelheid en het doel waarvoor de auto’s worden ingezet mag niet elke politiemedewerker de weg op in de Audi. Agenten die de auto's besturen, hebben daarvoor een speciale rijopleiding gevolgd.

Aan de keuze voor de Audi A6 ging een aanbestedingsprocedure vooraf. Voor de reguliere dienstauto's viel de keuze op Mercedes, zowel voor noodhulpvoertuigen als motoren en bussen. Ook die zijn gefaseerd geleverd en rijden inmiddels rond in de noordelijke provincies.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement