Dit zijn de maatregelen die het kabinet neemt in strijd tegen het coronavirus

Premier Mark Rutte (links) eerder deze week. FOTO ANP

Wie verkouden is, moet thuis blijven. Grote evenementen worden afgelast, ook musea en concertzalen gaan voorlopig dicht, en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Met voor Nederland ongekend ingrijpende maatregelen probeert het kabinet verdere verspreiding van het gevreesde coronavirus te beperken. Nu indamming te lastig is geworden, gaat de bestrijding een nieuwe fase in. Scholen blijven wel open.

,,We zien nieuwe gevallen die niet tot de bron te herleiden zijn”, zei premier Mark Rutte zojuist in een persconferentie na crisisberaad. ,,Er zijn nog meer ziektegevallen naar de ziekenhuizen gekomen”, vulde Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, aan. ,,De situatie is mogelijk aan het kantelen. We hebben niet meer precies grip op de infecties en de bron. Dus nemen we aanvullende maatregelen.” Scholen blijven voorlopig open, omdat daar ‘weinig besmettingen zijn’, zei Rutte. Zorgpersoneel wordt geadviseerd voorlopig niet naar het buitenland te reizen. ,,Ik doe een beroep op alle juffen en meesters: ik snap dat u bezorgd bent, maar ik hoop dat u begrip hebt. Dit is echt de verstandigste maatregel nu.”

Nu de snelle stijging van het aantal ziektegevallen doorzet, voelt de regering zich genoodzaakt extra maatregelen te nemen. Nederland telt inmiddels 614 patiënten bij wie het virus is vastgesteld (111 meer dan gisteren), vijf mensen zijn overleden. Van 123 gevallen kan niet herleid worden waar of door wie ze besmet zijn, daardoor is indamming uiterst moeizaam.

De autoriteiten probeerden de uitbraak in Nederland eerst ‘klein’ te houden met gerichte regionale maatregelen. Sinds maandag kwam daarbovenop nog het landelijke advies om geen handen meer te geven. Daarna ging het snel slechter, riep de WHO het virus uit tot pandemie, voerde Trump een inreisverbod voor Europeanen in en schrapte veel organisaties en sportclubs tal van evenementen zelf alvast.

Ook nam de kritiek op het coronabeleid onder experts toe: om overbelasting van het zorgstelsel en ‘Italiaanse toestanden’ te voorkomen, zijn forsere maatregelen nodig, vertelden deze deskundigen: ,,Schort overal tijdelijk de publieke bijeenkomsten op, beperk het aantal sociale contacten en werk zoveel mogelijk thuis,” adviseerde Niel Hens, epidemioloog aan de Universiteit van Hasselt, vanochtend nog.

De maatregelen op een rij:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
home
net-binnen
menu