Dit moet je weten over de afsluitrit voor wielrenners over de Afsluitdijk. Ga je fietsen? Je bent niet de enige!

De Afsluitdijk. FOTO ANP

Honderden fietsers worden de komende dagen verwacht op de Afsluitdijk, om de eindeloze weg nog één keer te trotseren voordat de dijk maandag voor drie jaar dichtgaat. Wat gaat er dit weekeinde gebeuren en waar moet je rekening mee houden?

Het zal op de populaire wielerapp Strava dit weekeinde ritjes met de Afsluitdijk regenen. Het merendeel van de fanatieke wielrenners gebruikt de app, die jaarlijks in Nederland samen miljoenen kilometers fietsen. In 2016 fietsten alle Nederlanders op Strava 286 miljoen kilometer bij elkaar, wat gelijk staat aan 7000 keer de wereld rond.

'Afsluitdijk, tussen de sluizen'

Als je op Strava al het segment (deel van een route) 'Afsluitdijk, tussen de sluizen' (van vanuit Noord-Holland) pakt, dan zie dat sinds de introductie van Strava in Nederland zo'n 8300 mensen het segment hebben gefietst. De snelste was na 24 minuten en 13 seconden aan de overkant, wat een gemiddelde van 62,6 kilometer per uur betekent.

Dit jaar staat de teller op Strava op zo'n 350 pogingen. En als je naar de vele Facebook-events, oproepen via social media en van wielerverenigingen kijkt, dan kan dat aantal pogingen dit weekeinde zomaar verdubbelen.

De Bicycling Afsluitrit

Het populairste: de Bicycling Afsluitdijk Afsluitrit . Het peloton, bij elkaar gebracht door het wielermagazine, vertrekt zondagochtend om 10.00 uur van een parkeerterrein bij Den Oever voor een uitzwaairit over de dertig kilometer lange dijk. Op hun Facebook-event hebben al ruim 100 wielerliefhebbers gezegd dat ze zich aansluiten bij het peloton. Ruim 500 mensen zijn 'geïnteresseerd' in de tocht.

En dat noopte de organisatie tot het zoeken van samenwerking met Rijkswaterstaat. Die zorgt ervoor dat er zondag nabij de voet van de Afsluitdijk in Noord-Holland een groot weiland beschikbaar is om aan de parkeervraag te voldoen. Wie daar op wil stappen, zet Stontelerweg in Den Oever in zijn Google Maps. Het is ook de plek waar de Afsluitrit vertrekt.

Via Facebook wordt duidelijk dat verschillende fietsclubs zich aansluiten bij de Afsluitrit. Niet alleen uit Noord-Holland, maar ook uit Friesland. Zo laat de fietsclub van Sneek al van zich horen. Die start vanuit Sneek en wil om 10.00 uur in Den Oever zijn om zich daar aan te sluiten bij het peloton van Bicycling.

Andere liefhebbers zeggen dat ze op bepaalde tijden vertrekken bij restaurant Hajé aan de Viaduct 3, Zurich. De verwachting is ook dat het parkeerterrein en de carpoolplaats bij Hajé dit weekeinde snel volloopt.

Lees ook: Het fietspad van de Afsluitdijk gaat dicht: hoe moet dat nu met het rondje IJsselmeer?

Een deel van de dijk is al dicht

Denk je dit weekeinde nog even de hele dijk af te fietsen, dan kom je bedrogen uit. Een deel van het fietspad aan Friese kant is al dicht. Kom je uit Noord-Holland dan moet je bij de sluizen van Kornwerderzand de weg over, om je tocht af te maken aan de IJsselmeerkant, over het Waterkeringpad.

Kom je uit Friesland dan moet je ook eerst over dit pad fietsen en bij Kornwerderzand de weg over, om op de 'echte' dijk te komen. Qua kilometers maakt het niet veel uit.

Lees ook: Afsluitdijk: je kunt tot 1 juni nog tot het Monument fietsen en wandelen

Mooi fietsweer

Wie wel eens de Afsluitdijk over is gefietst weet hoe hard het kan waaien. En waaien zal het dit weekeinde. Zaterdag ziet het er nog goed uit met een windkracht 2-3 uit het west zuidwesten. Met een graad of 12 tot 14 wordt het ideaal fietsweer zaterdag.

Zondag ziet het er anders uit. Het wordt kouder, met hooguit een graad of 8. De wind komt uit het noordoosten en is aan het begin van de dag kracht 3, later op de dag trekt de wind aan, naar windkracht 4. Beide dagen blijft het droog.

Lees ook: Ongeloof in Tweede Kamer om 'omfietsen' Afsluitdijk