FOTO TAMARA VAN DEN BERG

Dit moet er nog gedaan worden in de Blokhuispoort

FOTO TAMARA VAN DEN BERG

Het afmaken van de Blokhuispoort gaat 2,7 miljoen euro kosten. Maar wat moet er voor dat bedrag allemaal gedaan worden in de oude Leeuwarder gevangenis?

De buitenkant van de Blokhuispoort ziet er ‘gelikt’ uit. De poort, de doorbroken gevangenismuur, het zicht op de dBieb: niet ten onrechte wordt de oude gevangenis gezien als een prachtig voorbeeld voor herbestemming.

Maar wie op de pleinen - nog niet opgeknapt en opnieuw bestraat - goed om zich heen kijkt, ziet dat het werk nog lang niet af is.

Abrupt gestopt

Een bouwlamp, provisorisch aan een muur bevestigd, moet zorgen voor de verlichting ‘s avonds. Een niet afgemaakte dakkapel is dichtgetimmerd met planken.

Rondlopend door de gangen van het gebouw wordt nog duidelijker dat het werk begin dit jaar abrupt is gestopt. De kapel van de gevangenis ligt er verlaten bij. Op de vloer drie grote kroonluchters, op de balustrade liggen drie bouwhelmen en in de hoek staat een grote hoeveelheid bouwmateriaal.

Kabels, verf, dozen, haspels. Het ziet eruit alsof het is achtergelaten om de volgende dag weer verder te werken. Alleen, het werk ligt al maanden stil.

Klachten verzameld

Niet veel huurders van de Blokhuispoort willen praten. De klankbordgroep - waarin ze vertegenwoordigd zijn -heeft de klachten over de niet afgemaakte werkzaamheden verzameld. Sommige huurders bereiden juridische stappen voor richting eigenaar BOEi.

Als er niet snel duidelijkheid komt over het hervatten van de werkzaamheden lijken rechtszaken onvermijdelijk.

loading

Op een trap naar de bovenste verdieping staat een emmer. En even hoger nog een. En nog een.  Water drupt door het dak naar beneden, op een wandlamp, verder langs de muur naar beneden.

Afbladderende verf

Het water is afkomstig van de koelinstallatie op het dak die ervoor moet zorgen dat het niet te warm wordt in de zomer. ,,Maar die werkt niet, meldt een medewerker van dBieb. ,,Deze zomer was het hier binnen meer dan dertig graden. En in de winter is het juist niet warm te krijgen.”

De installatie voor de klimaatbeheersing in het gebouw werkt nog niet. En niet iedere ruimte is al op het systeem aangesloten.

Op het eerste plein is het bezoekerscentrum van LF2018 te vinden. De oude smederij van de gevangenis is schitterend verbouwd. De medewerkers van LF2018 zitten iets verder op de eerste verdieping. Een zijdeur bij de poort biedt toegang tot een trappenhal waar de verf van de muur bladdert.

Oude lichtbakken

Het was de bedoeling dat de kantoren van LF2018 via een nieuwe trappenhal bereikbaar zouden worden. Maar op de plek waar de nieuwe trap had moeten komen is een steigerconstructie opgebouwd. Maar geen goede trap.

In een andere gang worden de oude lichtbakken uit de gevangenistijd weer opgehangen. Tijdelijk want de kerstverlichting die de huurders hadden opgehangen, was niet toereikend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Blokhuispoort
Culturele Hoofdstad
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct