Dit jaar geen kerstmarkt in Blokhuispoort: te duur, zegt organisatie

De kerstmarkt in 2015. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

De jaarlijkse kerstmarkt in de Blokhuispoort gaat niet door. De organisatoren moeten dit jaar voor het eerst geld betalen aan Blokhuispoort-eigenaar BOEi.

De kerstmarkt in de Blokhuispoort werd in 2010 voor het eerst op de binnenpleinen georganiseerd door de toenmalige uitbaters van Café de Bak, Wini Weidenaar en Hotze Bouma. Vorig jaar stond de Leeuwarder kerstmarkt – goed voor ruim vijftienduizend bezoekers – op de vierde plaats in de top 10 van kerstmarkten volgens de NS.

Verstoorde relatie

In een mail aan de standhouders geven de organisatoren meerdere redenen aan voor het niet doorgaan. De relatie tussen de huurders in de Blokhuispoort en verhuurder BOEi is verstoord. Ook kunnen de organisatoren de veiligheid niet garanderen.

BOEi heeft per 1 september fors bezuinigd op het beheer van de oude gevangenis. ,,Er is op dit moment een conflict gaande tussen de beheerder en de eigenaar van het pand waardoor wij nu geen garantie hebben hoe de zaken er in december voorstaan.”

Vrijwilligers

Volgens Hotze Bouma kon de kerstmarkt de afgelopen jaren georganiseerd worden door ‘een mega inzet van vrijwilligers’. ,,Daardoor bleven de kosten voor de standhouders ook laag. Als organisatoren speelden wij de laatste jaren quitte.”

Voor het gebruik van de binnenpleinen vroeg eigenaar BOEi dit jaar geld. ,,BOEi vraagt een huurprijs van 800 euro per dag. De kerstmarkt duurt twee dagen, voor op- en afbouw krijgen we twee dagen terwijl we daar bijna een week voor nodig hebben. ” Volgens Bouma is het extra bedrag van 3200 euro niet door de standhouders op te brengen.

‘Keurige prijs’

Directeur Arno Boon vindt de huurprijs niet vreemd. ,,Wij verrichten ook werkzaamheden voor zo’n kerstmarkt. En dan is dit een hele keurige prijs.” Over de bezuinigingen op het beheer zegt Boon: ,,Wij hebben altijd het beheer in eigen hand willen nemen, en dat is nu weliswaar veranderd, maar dat betekent niet dat er geen beheer is.”

Intussen groeit de onvrede onder de huurders in de Blokhuispoort. Voor de zomervakantie kondigde BOEi aan dat zij wil dat de gemeente Leeuwarden opdraait voor een bedrag van 2,7 miljoen euro om de verbouwing af te ronden. De gemeente Leeuwarden wil BOEi alleen een lening geven van 1,2 miljoen euro.

Klimaatbeheersing

Hans van der Veen, directeur van dBieb en woordvoerder namens de huurders, hoopt dat de gemeente en BOEi eruit komen. ,,Als de impasse blijft zoals die nu is, dan wordt het een heel vervelende zaak. Met de winter op komst moet de klimaatbeheersing goed werken. In de Blokhuispoort zitten tachtig huurders. Het is vreemd dat klachten door BOEi worden afgedaan door te wijzen naar de gemeente.”

De huurders van de Blokhuispoort hebben intussen een lijst opgesteld met klachten waarover ze deze maand met BOEi in gesprek willen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Blokhuispoort