Dit is wat we weten over de mistige jaarwisseling

Ravage op de A7. FOTO CAMJO MEDIA

Nu de mist is opgetrokken, kan er een balans worden opgemaakt van een heftige jaarwisseling. Er waren in Friesland twee grote kettingbotsingen. Bij één daarvan kwam een 58-jarige vrouw uit Dokkum om het leven.

Het KNMI gaf dinsdagavond rond half 12 code rood af. Het weeralarm werd afgegeven vanwege de dikte van de mist. Het zicht was op sommige plekken in de provincie niet groter dan 10 meter. Velen vragen zich af waarom het KNMI zo laat met die waarschuwing kwam. Rijkswaterstaat adviseerde weggebruikers al eerder niet meer de weg op te gaan.

Dat gebeurde allemaal na twee grote kettingbotsingen. Rond 18:40 uur raakten zeker dertig auto’s op de A32 ter hoogte van Akkrum met elkaar in botsing. Het zorgde voor een ravage op de weg. Auto’s stonden schots en scheef, sommige lagen zelfs over de kop. De weg is de hele nacht afgesloten geweest en blijft waarschijnlijk nog wel even dicht. Bij de botsing overleed een 58-jarige vrouw uit Dokkum. Negentien anderen raakten gewond, van wie twee zwaar.

Lees ook | Vrouw (58) uit Dokkum overleden bij kettingbotsing op de A32

,,Ik zag zelfs mijn motorkap niet meer’’, zei een automobilist over de dichte mist op de A32. Hij was met zijn vrouw op weg naar Hijum, om daar met familie de jaarwisseling te vieren. ,,Ik zag helemaal niets meer. Het was in één keer een wit laken over de auto heen.’’

Lees ook | Betrokkenen over kettingbotsing A32: ‘Ik zag zelfs mijn motorkap niet meer’

Een uur later ontstond een tweede kettingbotsing. Dit was op de A7, bij de afrit naar de A32, tussen de knooppunten Joure en Heerenveen. In de dichte mist reden liefst veertig auto’s op elkaar. Acht personen moesten naar het ziekenhuis. De inzittenden werden opgevangen of met een Arriva-bus thuisgebracht.

Opvang in ziekenhuis

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten stelde bedden beschikbaar voor medewerkers en patiënten die vanwege de zeer dichte mist niet meer naar huis konden. „Het is bijna niet te doen om veilig thuis te komen of opgehaald te worden door familie. Een unieke situatie”, aldus chirurg Martijn Möllers van de Spoedeisende Hulp op Twitter.

In Nij Smellinghe zijn dinsdagavond onder andere mensen behandeld die gewond raakten bij de twee kettingbotsingen op de A7 en de A32. De gestrande medewerkers en patiënten mochten slapen in bedden op de afdeling voor dagverpleging en kortdurende zorg.

Ook bij de in Drachten gevestigde meldkamer van Noord-Nederland trof men maatregelen. Medewerkers die niet naar huis konden vanwege mist, mochten in hotel Van der Valk overnachten.

Incidenten

Het handhavingsteam van de gemeente Leeuwarden meldde dat er weinig incidenten waren in de stad. ,,Meerdere conflicten gesust. Samen met de politie hebben we meerdere verdachten aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en geweldpleging.’’ Burgemeester Sybrand Buma was met de politie op pad en zag onder andere een dakbrand aan de Insulindestraat in Leeuwarden.

Een 8-jarig meisje uit Dronryp is tijdens de jaarwisseling met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Zij kreeg vuurwerk in haar kleding. Een 23-jarige vrouw uit Heerenveen liep oogletsel op, toen ze vuurwerk in haar gezicht kreeg.

Dat meldde de politie Noord-Nederland woensdagochtend. De politie spreekt van een jaarwisseling die wordt gekenmerkt door de verraderlijke mist. Bij een kettingbotsing op de A32 kwam een 58-jarige vrouw uit Dokkum om het leven. De politie had de handen vol aan de ernstige kettingbotsingen op de A32 bij Akkrum en op de A7 bij Heerenveen. Bij daglicht deed de vekeersongevallenanalyse (VOA) nog onderzoek op de A32.

Aanhoudingen

Op verschillende plaatsen in de provincie zijn daarnaast aanhoudingen verricht. Zo is in Drachten aan de Middelwyk een 17-jarige jongen zonder vaste woonplaats opgepakt, omdat hij mogelijk meerdere mensen met een mes bedreigde en om geld vroeg. In Leeuwarden is een een 38-jarige Leeuwarder na een vechtpartij vastgezet. Hij wilde zich niet identificeren en mocht zijn roes op het cellencomplex uitslapen. Elders in de stad, in het Julianapark, waarschuwden omstanders de hulpdiensten omdat zij een ernstig onderkoelde man hadden aangetroffen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

83 keer uitruk

Veiligheidsregio Fryslân meldt dat de brandweer 83 keer moest uitrukken. Dat gebeurde onder andere in de Leeuwarder wijk Bilgaard, waar aan De Gealanden een brand in een ondergrondse afvalcontainer moest worden geblust. Brandweerlieden zouden daar zijn bekogeld met nitraatbommen, maar dat klopte niet - bleek later. In Bolsward woedde in de nacht een grote brand in een huis aan de Skilwyk. Daarbij raakte niemand gewond.

Lees ook | Brandweer rukte 83 keer uit, ziekenhuizen hadden het drukker

loading