Dit is de nieuwste diersoort van Nederland - en hij is gevonden op Griend

Nooit eerder werd hij in Nederland aangetroffen: de Friesea baltica. Onderzoeker Matty Berg vond het diertje van 0,8 millimeter langs de vloedlijn op Griend.

Het gaat om een springstaartje, een groep op insecten lijkende dieren. De gevonden soort is volgens Natuurmonumenten zeldzaam in Europa. In Nederland was het beestje nog onbekend.

‘Baltisch driedoorntje’

Een Nederlandse naam was er nog niet, dus Berg heeft de springstaart ‘Baltisch driedoorntje’ gedoopt. De soort is bekend van zijn voorkomen in de Baltische regio en bovenop het achterlijf staan drie doorntjes.

De ontdekking vond plaats tijdens een gangbaar onderzoek vanwege het eilandbeheer. ,,Het ontdekken van een nieuwe soort is leuke bijvangst’’, zegt boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten.

Rover

Net als andere springstaarten heeft het Baltisch driedoorntje een springvork aan het einde van zijn lijf, waarmee hij weg kan springen. ,,Het is vermoedelijk een rover’’, denkt Berg. ,,Dat is vrij uitzonderlijk onder springstaarten, want de meeste soorten eten vooral schimmels.’’

Het nieuwe ontdekte diertje eet vermoedelijk onder meer aaltjes en eieren van insecten en andere bodemdieren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement