Dit is dag 9 van de containerramp boven de Wadden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat definitief onderzoek doen naar de containerramp en minister Cora van Nieuwenhuizen bezocht dan toch de Wadden. Dit is dag 9 van de containerramp boven de Wadden.

Zondag moest ze nog afzeggen wegens ziekte, maar donderdag kwam ze dan toch: minister Cora van Nieuwenhuizen. Als eerste lid van het kabinet bezocht ze het Waddengebied, negen dagen nadat de eerste containers aanspoelden op Vlieland en Terschelling.

De minister van Infrastructuur sprak 's ochtends in Harlingen met Lutz Jacobi van de Waddenvereniging en Ferd Crone, de burgemeester van Leeuwarden en tevens de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

FOTO ANP

Even na het middaguur arriveerde ze op Terschelling, waar ze de brandbrief van de kustgemeenten in ontvangst nam. Daarin pleiten de burgemeesters van de Waddeneilanden voor een veiliger vervoer van containers op de Noordzee.

'Kortste route': fors oponthoud

In een duin kwam de auto waarmee Van Nieuwenhuizen zich over het eiland liet vervoeren ineens vast te zitten in het zand: chauffeur Jan Roelof Witting van Rijkswaterstaat dacht de kortste route te nemen over een steile duin richting haven, maar al snel draaiden de wielen van de fourwheeldrive tot ashoogte dol in het mulle zand. ,,Moeten we duwen?’’ vroeg de minister.

Witting schudde zijn hoofd. Hij zag meteen dat er zwaarder materieel nodig was en belde Henk Trip, die een paar honderd meter verderop uitleg had gegeven over zijn nieuwe beachcleaner.

De loonwerker kwam met zijn tractor ter plaatse en wist met Witting na een stief halfuurtje de auto uit het duin te bevrijden en aan een sleepkabel over de top te trekken.

Door het voorval liep het werkbezoek van de minister aan Terschelling schromelijk uit. Pas na half vijf kon ze het eiland met een watertaxi verlaten en de reis richting de Randstad inzetten, waar in Amsterdam 's avonds een optreden wacht in de talkshow Jinek.

OVV doet onderzoek

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de containerramp boven de Wadden. De Raad gaat zich richten op de gevolgen van het ongeval, de lokale situatie in het Nederlandse gedeelte van het Waddengebied en de vaarroute van de MSC Zoe.

Lees ook:Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar containerramp

Panama, onder wiens vlag de MSC Zoe voer, doet onderzoek naar de oorzaak van het voorval en de situatie aan boord van het schip. Ook de Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de verloren containers op de Noordzee. De Raad neemt ook het verleggen of het heroriënteren van de routes in de Noordzee mee in het onderzoek.

Berging containers start vrijdag

De grote bergingsoperatie van de zeecontainers op de Noordzee die vorige week overboord zijn geslagen van de MSC Zoe, begint vrijdag. Bij de berging worden in opdracht van de rederij MSC twee grote bergingsschepen en een kleinere ingezet, meldt Rijkswaterstaat.

Daarnaast blijven schepen met sonarinstallaties van Rijkswaterstaat, de Kustwacht en Defensie zoeken naar de containers die nog niet zijn gevonden.

Lees ook:Dit is de dag 8 van de containerramp boven de Wadden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement