Dit is dag 8 van de containerramp boven de Wadden

En toen ging de storm liggen en viel het met de schade ontzettend mee. Ook lag er vrijwel geen troep op de stranden van de Waddeneilanden. Ook: de eilandburgemeesters willen actie van Den Haag. En de minister die niet kwam? Die komt alsnog. Dit is dag 8 van de containerramp boven de Wadden.

Vier uur lang had de bemanning MSC Zoe niet in de gaten dat ze een deel van hun lading hadden verloren boven de Friese Waddeneilanden. Pas ten noorden van Borkum kregen ze door: dit is foute boel. De stuurman gooide het schip in de wind, minderde vaart en zocht contact met de wal. Lees de reconstructie van wat zich er die nacht afspeelde hier.

De reder liet woensdag ook weer van zich horen. In een statement op de website van de in Zwitserland gevestigde reder bedankt MSC ,,de autoriteiten en vrijwilligers in Nederland en Duitsland voor hun steun.''

,,De opruimingsoperatie heeft veel baat gehad van de aanzienlijke steun van de lokale autoriteiten, gemeenten en vrijwilligers. De MSC betreurt de verstoring van de lokale gemeenschappen.''

In totaal is 1220 ton puin verzameld de afgelopen week, dus 1,2 miljoen kilo. MSC spreekt van een ,,opruimoperatie zonder weerga''.

Staatsbosbeheer stuurt boswachters

En die troep? Die was er woensdag niet. De eilanden kwamen vrij 'schoon' uit de eerste storm van het jaar. Alleen op de dijk tussen Harlingen en Lauwersoog spoelde rommel aan. De eilanden zetten ook geen opruimacties op touw met vrijwilligers. Ze sluiten niet uit dat die nog gaan komen, maar dat hangt helemaal af van wat er in de komende dagen nog aanspoelt.

De weinige troep weerhoudt Staatsbosbeheer er niet van om met dertig boswachters naar het eiland af te reizen. Ze gaan vooral op de vloedlijn plastic afval rapen. Met vier 4x4's, twee trekkers met kar en ongeveer dertig helpers van andere eilanden en de vaste wal komen ze woensdagavond en donderdag naar het eiland.

Burgemeesters slaan alarm: milieuramp van nationale omvang

De eilandburgemeesters hebben woensdag in een brief aan de Tweede Kamer alarm geslagen over de drukke vrachtvaartroute boven hun eilanden. Deze route bedreigt de veiligheid en het milieu in het waddengebied. De burgemeesters vragen de Tweede Kamer de verantwoordelijk minister te laten erkennen dat ,,een ramp als deze'' niet nog eens mag gebeuren. Ze stellen voor containerverlies bestuurlijk gelijk te stellen aan morsing of lozing van stookolie.

Lees ook:Burgemeesters slaan alarm over Noordzeetransport: milieuramp van nationale omvang

Deel lading MSC Zoe aangespoeld op Borkum

Dode zeehonden door Zoe?

Her en der spoelden de afgelopen dagen dode zeehonden aan. Of op de stranden van een van de Waddeneilanden of aan de Waddenzeedijk. Is er een verband met de troep van de MSC Zoe in zee? Nee, zegt zeehondencentrum Pieterburen. Ook zij krijgen meldingen van meer dode zeehonden, maar kunnen nog geen exacte aantallen geven. Eerder kwam een melding binnen over zes dode zeehonden op verschillende plekken langs de kust. Deze dieren zijn echter niet aangetroffen door medewerkers van Pieterburen. ,,We weten ook niet wat de staat van ontbinding is en hoe lang ze al dood zijn’’, zegt woordvoerder Arnout de Vries van Pieterburen.

,,En ook niet dat er door de MSC Zoe dode dieren zijn aangetroffen. Het plastic heeft niet direct effect op wilde dieren. Als het er wel zou zijn, gaat het vooral om vissen en vogels. Die eten kleine deeltjes op, maar zeehonden slikken de grote delen die in zee drijven niet in. Als ze het binnenkrijgen, dan is dat via vissen.’’

Rijkswaterstaat en Waddenacademie starten onderzoek

Rijkswaterstaat start samen met de Waddenacademie een onderzoek naar de (middel)lange termijneffecten van de plastic verontreiniging in de Waddenzee als gevolg van de overboord geslagen containers. Rijkswaterstaat begint met het nemen van de eerste veldmonsters op de eilandstranden, wadplaten en de kwelders als basis voor het onderzoek.

Op zoek naar de plastic korrels

Nu er geen grote hoeveelheden afval zijn aangespoeld, betekent niet dat er geen afval meer is. Zichtbaarder dan ooit zijn nu de zogeheten nurdles, kleine hardplastic schijfjes. Ze zijn afkomstig van verpakkingsmateriaal en kunnen mogelijk grote gevolgen hebben voor de waddennatuur. Een team van wetenschappers, aangevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, zijn nu op Schiermonnikoog om een eerste inventarisatie uit te voeren om een beeld te krijgen van de omvang. Het team spreekt van een potentiële ecologische ramp, ,,die we nu nog onvoldoende kunnen overzien'', aldus een van wetenschappers.

Lees ook: Dit is dag 7 van de containerramp boven de Wadden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement