Dit gebeurde er op dag 7 van de containerramp boven de Wadden

FOTO ANP

Storm, springtij, aangespoelde damestassen, een weggespoelde boorlocatie en twee geborgen containers. Dit is dag 7 van de containerramp.

Kenners weten het zeker: de MSC Zoe heeft op de Noordzee de verkeerde route genomen. Niet de noordelijke diepere vaargeul richting de Duitse bocht, maar de ondiepere zuidelijke geul. Deze vaargeul, 30 kilometer uit de kust, is maximaal 20 meter diep. De Zoe heeft zelf een diepgang van 16 meter. Met een beetje deining kon het schip hier de zeebodem aantikken en in onbalans raken, met alle gevolgen van dien. De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld. Het is nu wachten op een reactie uit Den Haag.

Ten noorden van Terschelling zijn de eerste twee containers geborgen. Rijkswaterstaat vond met sonarbeelden de twee kapotte containers en heeft ze maandag in opdracht van rederij MSC geborgen. Er zijn nu in totaal 19 containers aangespoeld, waarvan 18 in Nederland en 1 in Duitsland. In de vaargeul zijn 220 containers geborgen lokaliseerd. De overige 42 zijn nog niet gevonden.

Het borgen van twee containers ging niet over rozen. Een sleper haalde twee containers naar de haven van Lauwersoog, maar de kabel knapte. De tweede poging ging wel goed. Bij het uit het water takelen verloor echter een van de containers de inhoud. Een complete partij dekens kwam in het water bij Lauwersoog terecht.

loading

Opengebarsten

Het hoge water van dinsdag zorgde voor de nodige problemen op de Wadden en de vaste wal. Veerdammen stroomden onder, zand op de Waddenstranden spoelde weg en het hoge water bracht een nieuwe lading troep uit de MSC Zoe met zich mee. Bij Moddergaat spoelden damestassen aan. Ook lag er weer piepschuim op de zeedijk tussen Moddergat en Lauwersoog.

Op de Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog barstte tijdens het hoge water een container open, meldde Rijkswaterstaat. In de container zitten dekens en matrassen.

De voormalige NAM-locatie op Ameland werd dinsdagochtend door de zee meegenomen. Ook vervuilde grond is de zee in gespoeld. Bij de oude boorlocatie, ter hoogte van paal 3 bij Hollum, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw geboord en gas gevonden. De locatie is Amelanders al jaren een doorn in het oog. Vorig jaar spoelde bij een storm de naastgelegen duin mee naar zee. Het hoge water heeft nu de hele locatie meegenomen. De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer stelt vragen.

Lees ook: Boorlocatie Ameland weggespoeld, GroenLinks stelt Kamervragen

loading

Op de Haagse agenda

Het Waddendrama wordt - één week na de ramp - opgepikt door de landelijke politiek. Niet alleen in Den Haag staat de ramp nu op de agenda, ook in Brussel wordt er over gepraat. Europarlementspartij EFA, waarvan de Fryske Nasjonale Partij deel uitmaakt, verzoekt in het parlement om het beter naleven van veiligheidsregels in het zeetransport. De partij doet dit middels schriftelijke vragen.

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen in Den Haag een debat met de minister over het drama op de Wadden. Beide partijen willen weten hoe de zee wordt schoongemaakt en hoe soortgelijke rampen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Inmiddels is ook het Duitse eiland Borkum in hoogste staat van paraatheid. Daar spoelden dinsdag voor het eerst zakken met giftige peroxide aan. Het gaat om twee exemplaren, bevestigt Havariekommando aan NDR.de.

Lees ook: Dit gebeurde er op dag 6 van het containerdrama boven de Wadden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland