Dit gebeurde er op dag 6 van de containerramp boven de Wadden

FOTO AFP

Op de zesde dag na de containerramp met de MSC Zoe is opgeschaald naar een GRIP4-incident. In afwachting van de storm, is de Duitse kustwacht tijdelijk gestopt met het zoeken naar containers.

De stranden op de Friese Waddeneilanden zijn maandagochtend zo goed als schoon uit de nacht gekomen . De eilanden roepen vrijwilligers op nu niet naar de eilanden te komen.

De gemeenten willen ook eerst de noordwesterstorm afwachten, die in komende nacht over de Wadden raast. Er worden windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht. Voor Friesland is code geel afgekondigd.

Vanwege de storm stopt Havariekommando, de Duitse kustwacht, maandagavond ook tijdelijk met het zoeken naar de losgeraakte containers in de Noordzee . De meeste containers in Duitse wateren bevinden zich volgens de Havariekommando op ongeveer 20 meter diepte, 22 kilometer ten noorden van Borkum.

Wetterskip stelt dinsdagochtend vanaf half tien beperkte dijkbewaking in, met het oog op de extra rommel die kan aanspoelen. Het traject van Zurich tot Lauwersoog wordt gecontroleerd door dijkwachters.

GRIP-4

Omdat de eilander burgemeesters zich in het weekend verstoken voelden van stevige coördinatie, is opgeschaald naar een GRIP 4-incident. Dit betekent dat Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, coördinerend bestuurder wordt met een Regionaal Beleidsteam dat dag en nacht aan zijn zijde staat.

Daardoor zijn ook betrokken nationale instanties, zoals departementen en Rijkswaterstaat, bij de aanpak van de problemen met de verloren containers betrokken.De beslissing is genomen op aandrang van de eilander burgemeesters die zich tot in het weekeinde verstoken voelden van stevige coördinatie.

De Nederlandse rampenbestrijding kent vijf gradaties van overheidsbemoeienis. GRIP5 is een nationale ramp, GRIP4 zit een niveau lager. Dan gaat het om een zwaar incident dat het niveau van een veiligheidsregio, zoals Friesland er eentje is, overstijgt.

Jassen

Ondanks dat de eilanden relatief schoon uit de nacht kwamen, was er nog genoeg te doen. Op Vlieland zijn meer dan 380 kinderjassen bij elkaar gebracht . Deze zijn door eilanders verzameld en gewassen. De jassen worden binnenkort naar hulpbehoevende kinderen in Noord-Nederland gestuurd.

18.000 kilo

Friese en Groningse garnalenvissers hebben sinds zaterdag ongeveer 18.000 kilo rotzooi van de MSC Zoe uit de Waddenzee aan land gebracht. Dit is de schatting van vissersvoorvrouw Barabara Holierhoek. Ze vissen met netten, maar struinen ook de zandplaten af. Zaterdag deden er veertien schepen mee met de actie, zondag zestien en maandag vijf. Dinsdag wordt er in verband met de verwachte storm niet gevist op afval.

Nederlandse schippers kunnen schade aan hun netten of kotters claimen. De Nederlandse Visserijbond publiceerde een schadeformulier op haar website.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Containerramp MSC Zoe