Dit gebeurde er op dag 5 van de containerramp boven de Wadden

Opruimwerkzaamheden op het strand van Terschelling. FOTO ANP

De vijfde dag na de containerramp met de MSC Zoe boven de Waddeneilanden is er een van stilte voor de storm geworden. Het is wachten op wat de harde wind komende week gaat doen. Ondertussen lijkt het grootste deel van de containers te zijn gevonden.

Voor dinsdag wordt een flinke noordwesterstorm verwacht die de golven fors kan opzwepen. Daardoor kunnen containers openscheuren of aan de wandel gaan. Mogelijk spoelt er daardoor komende week nog veel meer aan op de stranden van de waddeneilanden.

Die stranden bleven zondag redelijk schoon. Er spoelde niet veel rommel aan. De militairen die hielpen met het schoonmaakwerk op de moeilijker te bereiken delen van Schiermonnikoog zijn teruggekeerd naar de kazerne in Havelte .

Het opruimen op de eilanden ligt de komende dagen in handen van professionals, zoals de reinigingsdienst van de gemeenten en de ingeschakelde loonbedrijven. De Veiligheidsregio vraagt vrijwilligers om de komende dagen niet de stranden op te gaan vanwege de slechte weersomstandigheden .

Meer locaties duidelijk

Er wordt steeds meer duidelijk over de locaties van de containers. Een groot deel daarvan, Rijkswaterstaat meldt 240 , is inmiddels gelokaliseerd op de zeebodem of aangespoeld op stranden en zandbanken. Het blijft echter onduidelijk hoeveel er precies overboord gegaan zijn. Volgens de Duitse kustwacht is het vooralsnog onmogelijk om op de MSC Zoe de containers te gaan tellen omdat de hele stapel is ingestort.

De Duitsers wezen zaterdag twee locaties aan waar de containers overboord gingen: circa 22 kilometer boven Ameland en circa 22 kilometer boven Borkum. Het lijkt er echter op dat het schip al eerder boven de Friese waddeneilanden containers verloor.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) is zondag gearriveerd in de Bremerhaven. De raad is aanwezig om ter plekke de situatie te beoordelen en met de kapitein en mensen aan boord te praten. Op basis van de verkenning volgt naar verwachting in de loop van komende week een besluit of dit een onderzoek is voor de OvV of voor de Duitse evenknie, aldus een woordvoerder van de raad.

loading  

Meldpunt voor vissers

De Duitse kustwacht, Havariekommando, heeft een meldpunt ingesteld waar vissers terecht kunnen die schade oplopen door de overboord geslagen containers. De kans op schade is groot, want veel containers liggen in ondiep water. Netten kunnen er achter blijven haken, waardoor de schepen kapseizen. Ook kan het gebeuren dat de schepen op een container varen en beschadigd of lek raken.

Het Havariekommando verzamelt de schademeldingen en dient ze in bij de rederij.

Afval naar verbrandingsovens

Het afval dat afgelopen dagen is verzameld op de stranden van de waddeneilanden en aan de Friese waddenkust wordt door inzamelaars Omrin en NNRD verbrandt. Recyclen heeft geen zin omdat het vies, nat en zanderig is.

Omrin schat dat er tot dusver 700 ton is gejut op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. NNRD schat in dat er in dezelfde orde van grote ook is opgehaald op Terschelling en in Noardeast-Fryslân.

My Litte Pony-opvang

Wat niet in de verbrandingsoven belandt zijn de My Little Pony's die massaal aanspoelden op het strand van Terschelling. Veel eilanders namen handenvol mee naar huis en beschikken over een hele collectie. Marleen Zorgdrager van ponycentrum De Prairie in Formerum-Zuid vreest echter dat de speelgoedpaardjes uiteindelijk toch in de prullenbak verdwijnen.

Om dat te voorkomen, richtte ze een My Little Pony-opvang op . De diertjes kunnen daar gebracht worden, mits gedroogd en ontdaan van zand, om in de zomer aan toeristen te worden verkocht. De opbrengst gaat naar Stichting By the Ocean we Unite, die strijdt tegen plastic soep in de oceanen.

Lees ook: Dit gebeurde er op dag 4 van de containerramp boven de Wadden