Dit gebeurde er op dag 4 van de containerramp boven de Wadden

Een container vol spullen die zijn aangespoeld op het Terschellinger strand. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Honderden vrijwilligers, vissers en militairen gingen zaterdag opnieuw aan de slag om het afval van de overboord geslagen containers op te ruimen en rederij MSC maakte bekend dat het bereid is alle schoonmaakkosten te vergoeden. Dit was dag 4 van de containerramp.

De dijk tussen Moddergat en Lauwersoog werd vrijdagavond opnieuw overspoeld door ladingen spullen. Vrijwilligers die de dijk vrijdag schoon hadden achtergelaten, konden zaterdag weer van voren af aan beginnen.

In het slik en het gras werden opnieuw bergen schoenen, gloeilampen, krukken, plastic en onderdelen van trapauto’s, spiegels, matrassen, kleden, kussens en kledinghangers gevonden. Tot aan Ternaard waren mensen in de weer om de spullen op te ruimen.

loading

Kapstokken in de visnetten

Ook in de haven van Lauwersoog lagen veel spullen. Scheepvaartverkeer dat de haven van Lauwersoog in wilde, ondervond er veel hinder van. Wel voeren vissers uit Lauwersoog en Harlingen uit om afval van de MSC Zoe uit de Waddenzee te vissen.

Lees ook: Aan boord van de LO8 op zoek naar vuil van de MSC Zoe

Met netten en met de stok werd geprobeerd om zoveel mogelijk rotzooi uit het water te halen. De eersten waren rond vier uur terug in de haven van Lauwersoog. Bij Lauwersoog werden veel kapstokken uit het water gehaald. Het verwijderen van de kapstokken uit de netten was nog een hele klus.

loading loading

Lees ook: De grote opruimdag op social media: 'Ongelooflijk wat er is aangespoeld'

Schiermonnikoog

Veel mensen waren 's morgens al vroeg op weg om bij daglicht te kunnen helpen met de opruimacties. De toestroom voor de eerste boot richting Schiermonnikoog was zo groot dat niet iedereen op de boot mee kon. De toestand op de oostpunt van het eiland werd met een vliegtuigje van Rijkswaterstaat verkend. De militairen gingen daar weer opruimen. Zij blijven ook zondag nog actief.

Rijkswaterstaat houdt het hele weekend ook een opruimactie op de eilanden Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin. De opruimwerkzaamheden bestaan uit het opruimen van onder andere verpakkingsmateriaal, speelgoed en losse spullen.

Terschelling

Vrijwel het hele strand van Terschelling was zaterdagochtend weer bezaaid met plastic. ,,Van paal 3 tot paal 28 ligt het plastic eigenlijk over de hele zeereep’’, zei burgemeester Bert Wassink. Hij was blij met de bereidheid van eilanders en bezoekers om het zo veel mogelijk op te ruimen. De gemeente faciliteerde de schoonmaakactie, onder meer met vervoer en een koek-en-zopie. Ook Stichting De Noordzee stuurde een grote schoonmaakactie op het eiland aan.

Ameland en Vlieland

Op Ameland en Vlieland spoelde in de nacht van vrijdag op zaterdag aanzienlijk minder afval aan. De gemeente Ameland ging zaterdag machinaal met de strandreiniger aan de slag. Vrijwilligers die op eigen initiatief rommel verzamelen, werden met vuilniszakken ondersteund. Aan de oostkant van het eiland werd het strand langs het Oerd opgeruimd en ook in de duinen op de Hôn (terrein van It Fryske Gea) werd rommel opgeruimd. Op Vlieland was zaterdag geen aanleiding voor een gecoördineerde actie, maar wordt nog wel opgeruimd.

Borkum

loading

Op het Duitse Waddeneiland Borkum is vandaag 23 kuub afval van 15 kilometer strand gehaald. Hans-Werner Monsees van het Havariekommando was erg blij met de vele hulp bij het opruimen.

Schoonmaakkosten

De Duitse waterpolitie traceerde twee mogelijke locaties waar het schip MSC Zoe nieuwjaarsdag containers verloor. De eerste plek is ongeveer 22 kilometer ten noorden van het Nederlandse eiland Ameland en de tweede bevindt zich ongeveer 22 kilometer ten noordwesten van het Duitse Waddeneiland Borkum.

De rederij MSC Mediterranean Shipping Company maakte 's middags bekend dat het bedrijf de volledige schoonmaakkosten als gevolg van het overboord slaan van 277 containers wil vergoeden.

Dank

Aan het einde van de dag werd de balans opgemaakt van het opruimen. Gemeente Ameland: ,,350 ton rotzooi die de buitendienst van de gemeente, loonbedrijven en honderden (!) vrijwilligers met hulp van talloze ondernemers in de afgelopen dagen van het strand hebben gehaald.''

Gemeente Terschelling: ,,Vandaag toch weer 20 kuub afval opgeruimd. Heel erg bedankt daarvoor! Zondag is er geen georganiseerde opruimactie. Er zijn vuilniszakken beschikbaar bij strandovergangen. De volle kunt u achterlaten in de vuilniscontainers op het strand of boven de vloedlijn.''

Ook was er een dankwoord van het ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. ,,Veel dank aan en hulde voor alle bewoners, vrijwilligers, militairen, vissers en medewerkers die zich inzetten om de Wadden weer schoon te maken.''

Aankondigingen van eventuele nieuwe georganiseerde opruimacties en andere offciële informatie zijn te vinden op de website van de Veiligheidsregio Fryslân .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Containerramp MSC Zoe