Dit gebeurde er op dag 3 van de containerramp boven de Wadden

Troep op het strand van Schiermonnikoog FOTO ANP

Een strafrechterlijk onderzoek, twee containers met gevaarlijke stoffen in zee, honderd militairen, honderden vrijwilligers en vooral heel veel troep. Dit is dag 3 van de containerramp.

Waar ze op Vlieland donderdag hoopten verlost te zijn van de duizenden kilo's troep, werden ze vrijdag wakker met een nieuwe lading afval. Ze zetten de schouders eronder en rond het middaguur was het strand weer schoon.

Afval genoeg nog op Schiermonnikoog. Honderd militairen, in hun kielzog gevolgd door bijna de hele vaderlandse pers, werden vrijdagochtend overgezet van Lauwersoog naar Schiermonnikoog en begonnen op het oostelijke puntje van Schiermonnikoog aan een monsterklus: het bezaaide strand opruimen. Van oost naar west en als het moet weer terug. Ze blijven waarschijnlijk het hele weekeinde nog.

'Je hoeft niet te komen'

Op Schiermonnikoog zijn ze nog nodig : op Vlieland en Terschelling eigenlijk niet meer, stelden de burgemeesters Tineke Schokker (Vlieland) en Bert Wassink (Terschelling). Ze roemen alle vrijwilligers die komen helpen, maar zeggen vrijdagmiddag: we zijn schoon, jullie hoeven niet meer te komen. ,,Dat hoeft echt niet.'' Dit zegt burgemeester Bert Wassink. ,,Gigantisch veel mensen zijn vandaag fantastisch aan het werk geweest. Zojuist krijg ik door dat het werk klaar is.'' Ook op Ameland zijn de stranden weer zo goed als opgeruimd. Ook vrijdag haalden ze ruim 130.000 kilo afval op met grote groepen vrijwilligers.

Wel of niet nodig: tientallen vrijwilligers zullen waarschijnlijk zaterdag de oversteek maken naar één van de vier Waddeneilanden. De rederijen Doeksen en Wagenborg verkochten speciale 'opruimretourtjes' aan mensen die dit weekeinde een handje willen helpen.

En dat deden ze vrijdag ook weer massaal. Niet alleen op de eilanden, ook op de vaste wal. Daar werden op nieuwe plekken ook weer aangespoelde troep gevonden. Zo spoelden op de dijk bij Ternaard tientallen schoenen aan. Ook bij Zwarte Haan zijn spullen gevonden. De gemeente plaatste er een container.

Lees ook: Zelf iets doen tegen die containertroep? Kijk hier waar je kunt meehelpen met schoonmaakacties

Garnalenvissers varen uit

Niet alleen aan land wordt opgeruimd, ook vissers nemen troep mee die ze tegenkomen. Zaterdag gaat een groepje van garnalenvissers het water op om spullen uit de zee te vissen. Ze vertrekken vanuit de haven van Lauwersoog.

In Bremerhaven wordt de MSC Zoe onderzocht. Het vrachtschip ligt er sinds woensdagnacht aan wal en het is voor de autoriteiten lastig om het schip te lossen. Er liggen nog tientallen ontwrichtte containers op het dek. Uit onderzoek bleek dat in totaal 277 containers in het water zijn gevallen. In twee van die containers zitten gevaarlijke stoffen. In één zit peroxide, in de andere lithium-ionbatterijen. De Duitse Kustwacht waarschuwt voor deze batterijen: ze kunnen in aanraking zijn geweest met troep die vrijwilligers nu van de stranden halen. 

Tweede zak peroxide

Eerder werd er op Schiermonnikoog al een tweede zak van de giftige stof peroxide gevonden. Volgens de autoriteiten drijven er 280 van deze zakken in zee. Een zak is maximaal 25 kilo. Niet alleen in Nederland werden spullen gevonden, nu ook in Duitsland. Op het Duitse Waddeneiland Borkum werd een container gevonden. Ook lagen er zo'n twintig televisies.

Op de Nederlandse zandplaat Engelsmanplaat liggen vijf containers. Rijkswaterstaat laat deze eerst liggen. Zij focussen zich eerst op drijvend materiaal. Zo visten ze al 75 koelkaten van zandplaat Het Rif, net boven Engelmansplaat. Met een eigen schip met speciale apparatuur gaan zij op zoek naar containers.

Vrijdagmiddag bevestigde het Functioneel Parket dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek in heeft gesteld naar het containerdrama. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Maritieme Politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), zo verklaart woordvoerder Marieke van der Molen van het Functioneel Parket van het OM. ,,Daarbij wordt ook gekeken hoe het kon gebeuren dat er zoveel containers van het schip overboord zijn geslagen." Ook wordt onderzocht of de Wet voorkoming verontreiniging door zeeschepen is overtreden, aldus Van der Molen.

Ook de Duitse autoriteiten doen onderzoek.

Lees ook: Containerramp op social media: vondsten en reacties

Lees ook: Een terugblik op dag 2

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Containerramp MSC Zoe