Dit gebeurde er op dag 10 van de containerramp met de MSC Zoe

De berging van de overboord geslagen zeecontainers die vrijdag zou beginnen, is uitgesteld. De schepen die de berging moeten uitvoeren, zijn nog niet klaar voor de klus. Dit is dag 10 van de containerramp boven de Wadden.

De voorbereiding op de bergingswerkzaamheden vergt meer tijd dan gedacht, laat Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat weten. Twee grote bergingsschepen en een kleinere voeren de berging uit. Een van de grotere schepen ligt momenteel in de haven van IJmuiden. ,,We zijn nog bezig met het installeren en goed afstellen van de sonar-apparatuur.

Het andere schip, onderweg uit Noorwegen, ligt nog in de haven van Esbjerg in Denemarken. ,,Dat komt wellicht dit weekend aan." Het kleinere schip ligt al boven de eilanden. ,,Dat kan een steentje bijdragen als er een beroep op gedaan wordt.''

Lees ook: Containerrederij huurt vissers in als stofzuiger

Het is niet duidelijk wanneer de berging van de containers wel kan beginnen. Dit is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. De Feijter: ,,Die lijken voor het weekend op dit moment ook niet heel gunstig.'' Als de berging kan beginnen wordt waarschijnlijk eerst de Eemsgeul weer beschikbaar gemaakt voor de scheepvaart, waarna de bergers westwaarts zullen varen. De Kustwacht zal vanuit de lucht afval en containers lokaliseren. De hele bergingsoperatie zal naar verwachting maanden in beslag nemen.

Stranden opgeruimd

De situatie op de stranden van het Wad was vrijdag ,,weinig anders'', dan donderdag, zegt Engelien van der Zwaag, communicatieadviseur van Veiligheidsregio Fryslân. ,,De stranden zijn behoorlijk opgeruimd, maar er liggen overal plastic korrels. Op Schiermonnikoog werd vrijdag de inzet van een speciale stofzuiger getest om de plastic korrels tussen het zand te verwijderen.

Voor het weekend zijn geen gecoördineerde schoonmaakacties gepland, zegt Van der Zwaag. Ze raadt mensen die dit weekend willen opruimen aan de kanalen van gemeenten in de gaten te houden om te zien of er alsnog acties gepland worden. ,,Maar dat verwacht ik op dit moment niet, omdat nergens groot materiaal ligt.''

Luister de podcast!

In een podcast van de Leeuwarder Courant blikken journalisten van de krant terug op de eerste tien dagen van de containerramp boven de Wadden. In veertig minuten praten LC-journalisten Irene Overduin, Wieberen Elverdink en Saskia van Westhreenen met Ton van der Laan door over de containerramp. Hoe moeilijk is het om in contact te komen met het onderwerp van het drama: rederij MSC? En hoe ervaren de journalisten van de krant het Waddendrama?

Maar ook: Cora van Nieuwenhuizen was donderdag tijdens haar bezoek aan het Waddeneiland in de duinen vast komen te zitten met een auto van Rijkswaterstaat. Henk Trip van Trip Hek bracht redding en dat was niet de eerste keer dat hij een kabinetslid op weg hielp op het eiland. Journalist Saskia van Westhreenen volgde het spoor van Van Nieuwenhuizen op het eiland en duidt de rol van de landelijke politiek. Wie redde Trip al eerder?

Appgebruikers klikken voor de podcast hier.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement