De Afsluitdijk. FOTO LC

Dit bedrijf zorgt voor het kloppende hart van de nieuwe Afsluitdijk

De Afsluitdijk. FOTO LC

Het is de grootste opdracht uit de geschiedenis van het bedrijf en heeft zoveel impact dat er extra hallen voor moeten worden gehuurd en personeel moet worden aangetrokken. Hycom uit Apeldoorn levert de hydraulische aggregaten en cilinders die nodig zijn voor de versterking van de Afsluitdijk. Deze apparatuur vormt na de upgrade van de dam het kloppend hart van de Afsluitdijk 2.0.

De krachtbronnen van Hycom vervangen de elektromotoren waarmee de schuiven in de spuisluizen van de 32 kilometer lange dam op dit moment worden bediend. Ook levert het bedrijf de aggregaten en cilinders voor de nieuwe spuisluizen waarmee de waterkering wordt uitgebreid. Tot 2023 wordt de Afsluitdijk over de gehele lengte versterkt, waarbij de capaciteit wordt vergroot om overtollig water uit het IJsselmeer naar de Waddenzee te kunnen afvoeren. Grote pompen worden ingebouwd om bij extreem weer grote hoeveelheden water in korte tijd te kunnen afvoeren. 

Postzegeltje

Volgend jaar moet Hycom voor de vervanging van de huidige systemen zestig hydraulische eenheden opleveren en de cilinders die daarmee worden aangedreven. ,,Daarbij is techniek nog niet het lastigst’’, zegt Hycom-directeur Dick de Winkel, ,,want die hebben we eerder toegepast. Met name bij de planning komt veel kijken. We moeten de units inbouwen in zeer kleine ruimtes, in de torens naast de spuisluizen. Op een 'postzegeltje’ van een paar vierkante meter moeten we bovendien met meerdere bedrijven tegelijk werken.’’ Nadat die operatie is voltooid levert Hycom ook nog twintig krachtbronnen en de bijbehorende cilinders voor de extra spuimiddelen die in de dam worden aangebracht.

Airbus

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf uit Gelderland opvalt met bijzondere opdrachten. Zo is het al jaren actief in de vliegtuigindustrie. Tien jaar geleden bijvoorbeeld kreeg Hycom van Airbus de opdracht twee hydraulische testinstallaties te ontwikkelen voor kleppen in de vleugels van de A350. Daarmee was zeven miljoen euro gemoeid.

Bij de opdracht voor de Afsluitdijk, die Hycom uitvoert voor het bouwconsortium Levvel, gaat het om pakweg drie keer zoveel geld. ,,We zijn al extra mensen aan het aannemen’’, zegt De Winkel. ,,Bovendien hebben we er 2800 vierkante meter bedrijfshallen voor gehuurd in het pand van de Plaatijzerindustrie. Verder kunnen we terugvallen op de andere Nederlandse Hydac-bedrijven - in Drachten en Enschede - en zal een groot aantal hydraulische cilinders worden geproduceerd bij ons moederbedrijf in het Duitse Sulzbach.’’

Vertrouwen

Hycom, dat tachtig man in dienst heeft, werd in 2013 overgenomen door dat internationaal opererende bedrijf. De Afsluitdijk-klus laat zien dat dit positief uitwerkt, vindt De Winkel. ,,Zonder die overname zouden we denk ik langzaam zijn afgegleden en hadden we dit soort opdrachten niet kunnen binnenhalen. Dat we onder zo'n sterke partij vallen geeft vertrouwen bij opdrachtgevers.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct