In Leeuwarden en de wijde omgeving wonen voldoende potentiële filmgangers om een tweede grote bioscoop bij het Cambuurstadion haalbaar te maken.

Dat stelt Ron Sterk, bestuursvoorzitter (CEO) van de Nederlandse tak van bioscoopketen Vue. Die keten wil een bioscoop openen vlakbij het nieuwe Cambuurstadion aan de westkant van de stad. Bij de presentatie vorige week was sprake van zeven zalen, in de ‘businesscase’ gaat het over negen . Sterk: ,,Veel minder dan zeven en veel meer dan negen zullen het niet worden.’’ De bioscoop zou meer dan 1500 bezoekers kwijt kunnen.

Is daar genoeg ruimte voor in Friesland, waar mensen gemiddeld niet zo vaak naar de film gaan? (1,1 keer per jaar, tegen 2 keer voor de gemiddelde Nederlander). ,,De vraag stellen is hem beantwoorden’’, vindt Sterk. ,,Dat wij daarheen willen is al een antwoord.’’

Pathé

De Vue-bioscoop komt in het kielzog van een vestiging van Pathé . Ook die bioscoopketen gaat naar Leeuwarden. Er komt een gebouw met zeven zalen in de Leeuwarder binnenstad, waar plek is voor 955 bioscoopstoelen. Die bioscoop verrijst op een parkeerplaats tussen de Harmonie en het Paleis van Justitie. Hij krijgt een opvallende voorgevel, met een golvende, rode muur en veel glas, ontworpen door WAM architecten in Delft.

De Pathé-bioscoop gaat na de zomer van 2018 open. Wanneer de Vue-bioscoop opent, kan Sterk niet aangeven. Hij verwijst voor dat soort details door naar projectontwikkelaar Hessel Meijer van Wyckerveste. ,,Wij zijn niet de enigen in dat plan’’, aldus Sterk. ,,Al zijn wij daar wel een grote partij.’’

Projectontwikkelaar Meijer maakte vorige week de plannen bekend voor een nieuw stadion, supermarkten en de nieuwe bioscoop. Dat zou er allemaal in 2020 moeten zijn.

Competitie

Over de mogelijkheid dat er een strijd uitbreekt om de bioscoopgangers – tenslotte zijn er in de binnenstad nog eens twee bioscopen (negen zalen) en een filmhuis (drie zalen) – is Sterk voorzichtig. ,,Dat hangt van de definitie van strijd af’’, vindt hij. ,,Competitie, dat zou heel goed kunnen. Die komt er, net zo goed als er ook competitie is tussen horecabedrijven of tussen supermarkten. Alles waar publiek op afkomt. Het is geen uitzonderlijke situatie, bioscopen zijn daar niet anders in dan de Jumbo.’’

Er zijn wel verschillen tussen de twee megabioscopen. Zo zullen bezoekers van Pathé vooral te voet of op de fiets moeten komen, want daar zijn geen parkeerplaatsen. Ook voor laden en lossen is geen speciale ruimte. In de directe omgeving van de Vue-bioscoop zijn volop parkeerplekken, al worden die gedeeld met het voetbalstadion en de winkels. Vandaar dat projectontwikkelaar Meijer zijn vermoeden uitsprak dat de Pathé vooral bezoekers uit de stad zal aantrekken en de Vue mensen uit de wijdere omgeving.

De plannen van Pathé zijn al een stuk verder gevorderd. Een vergunningsaanvraag ligt dezer dagen bij de gemeente ter inzage.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct