Directeur Veiligheidsregio: 'Toename ziekenhuisopnames minder snel dan verwacht'

Veiligheidsregio-directeur Wim Kleinhuis. FOTO LC

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de uitbraak van het coronavirus neemt in Friesland minder snel toe dan verwacht. Dat zei Wim Kleinhuis, directeur Veiligheidsregio Fryslân, zaterdag in een uitzending van Omrop Fryslân.

Het aantal positief geteste Friezen is sinds vrijdag met 13 gevallen toegenomen tot 96, maar ook dat is een minder grote stijging ten opzichte van eerdere dagen dan verwacht. Overigens worden alleen zorgmedewerkers en ernstig zieken nog getest. Dit betekent dat er meer mensen met het coronavirus in Friesland zijn dan het aantal dat de GGD dagelijks deelt.

Volgens Kleinhuis zou dit een teken kunnen zijn dat de ingezette maatregelen werken, maar er is geen reden om ze te gaan versoepelen. ,,Der is gjin inkelde reden om no te ferslappen.’‘ Als de signalen kloppen, zou het volgende week rustiger moeten worden in de ziekenhuizen. Op dit moment kunnen ze de drukte het goed aan, zei Kleinhuis.

De directeur had geen goed woord over voor de jongeren uit Lemmer die vrijdagavond zijn beboet omdat ze een samenkomst hadden. De politie zal echt niet als ,,in bromsnor’‘ huizen afgaan. ,,Mar wolle jo net om lyk, dan binne der boetes.’‘ In Lemmer kregen de jongeren een prent van 400 euro gepresenteerd. Kleinhuis heeft het idee dat ,,80 tot 90 prosint’‘ van de Friezen zich aan de regels houdt.

Voor het weekend is het advies om buitenactiviteiten dicht bij huis te houden en drukke plekken te mijden. Dat moet volgens Kleinhuis geen probleem zijn. ,,Fryslân is rom.’‘

Lees alle ontwikkelingen in ons liveblog

menu