De druk op medewerkers van zorggroep Alliade wordt verder opgevoerd nu deze organisatie een van de koplopers is die maandag mag beginnen met het vaccineren van kwetsbare bewoners.

,,Het wordt voor de betrokken medewerkers nog wat drukker’’, zegt Alliade-geneesheer/directeur Mieke Draijer, ,,maar iedereen zet dat laatste tandje nog wel even bij. De kans dat cliënten ziek worden na vaccinatie neemt flink af, waardoor ze weer een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Daar zetten we ons graag voor in. We zijn vooral blij dat we eerder dan verwacht kunnen beginnen.’’

Eind vorige week ontving Alliade - met 7000 cliënten - een brief van het ministerie van Volksgezondheid met de mededeling dat de zorggroep met elf andere grote zorginstellingen was geselecteerd om cliënten vervroegd- al per 18 januari – te vaccineren. Eerst was het de bedoeling dat bewoners van zorgcentra pas in februari aan de beurt zouden komen nadat de medewerkers waren gevaccineerd, maar dat uitgangspunt is bijgesteld op advies van de Gezondheidsraad.

Klus moet binnen een week geklaard zijn

De eerste vaccinaties worden maandag toegediend bij bewoners met een verstandelijke beperking op een locatie van Talant, onderdeel van Alliade, aan de Ieleane in Stiens. Andere locaties volgen: nog twee van Talant in Drachten en Beetsterzwaag en vijf van Meriant, dat ook bij Alliade hoort, waaronder de woonzorgcentra Anna Schotanus in Heerenveen, Lindestede in Wolvega en Marijke Hiem in Heerenveen.

Binnen een week moet deze klus geklaard zijn, ook vanwege de beperkte houdbaarheid van het vaccin. Eenmaal ontdooid moet het binnen vier dagen worden toegediend. In totaal zijn begin deze week 1250 cliënten – ouderen en mensen met een verstandelijke beperking – per brief benaderd voor deze eerste ronde vaccinaties met het Pfizervaccin.

Voor deze groep is voldoende vaccin aanwezig. Als ze zelf niet in staat zijn om met vaccinatie in te stemmen vanwege bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking, moet de familie toestemming geven. ,,Brieven de deur uit doen is het probleem niet, maar het terugsturen, dat blijft er vaak bij en dat is best spannend omdat er natuurlijk maar weinig tijd is.’’

Een van de voorwaarden is dat de cliënten vallen onder verantwoordelijkheid van de gespecialiseerde artsen van Alliade, die ook de medische dossiers bewaren. Bewoners die onder verantwoordelijkheid van een huisarts vallen, komen in een later stadium aan de beurt.

'Ik goede hoop dat velen ‘ja’ zullen zeggen'

Wanneer er nog vaccin overblijft, bijvoorbeeld omdat cliënten (nog) niet gevaccineerd kunnen of willen worden, dan mogen ook medewerkers, die nog lang niet allemaal een afspraak voor vaccinatie hebben gemaakt, met dat restant worden ingeënt, aldus Draijer. ,,Maar dat zal niet om hele grote groepen gaan.’’

Draijer verwacht dat het overgrote deel van de cliënten in zal stemmen. ,,Bij de jaarlijkse griepvaccinaties is dat zo’n 95 procent. Nu zijn wat meer mensen huiverig, maar ik hoor ook veel positieve reacties en dus heb ik goede hoop dat velen ‘ja’ zullen zeggen.’’ Behalve in het eigen medisch dossier wordt de informatie eveneens - mits de cliënt of de familie daar toestemming geeft - opgenomen in het landelijke dossier van het RIVM.

Het UMCG distribueert de flacons met het vaccin in Noord-Nederland. Op locatie wordt het onder verantwoordelijkheid van een apotheker gemixt met een zoutoplossing en ingespoten. Als de spuit is klaargemaakt moet het vaccin binnen vier uur worden toegediend. Drie weken later volgt nog een vaccinatie. Na volgende week komen, binnen zes weken, de 140.000 cliënten van andere zorginstellingen aan de beurt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct