Dierenbescherming ontdekt filmpje op Dumpert: zussen voor de rechter om doodrijden kip

Als een filmpje over een doodgereden kip niet op Dumpert had gestaan, dan hadden de twee zussen uit Wijnjewoude en Zevenhuizen hoogstwaarschijnlijk nooit voor de rechter hoeven te verschijnen.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) kreeg echter lucht van het filmpje en maakte proces verbaal op. 

In het filmpje was te zien dat de ene zus de kip voor het achterwiel van een auto hield, terwijl de andere zus achteruit over het dier reed. Het beestje fladderde nog wat voor het de geest gaf. Een buurjongen had het hele incident gefilmd en op Dumpert gezet.

Dierenkwelling

De LID vond dat de kip onnodig had geleden en dat de dames, 67 en 68 jaar oud, zich schuldig hadden gemaakt aan dierenkwelling. De kip was van de oudste zus. Volgens haar was het dier doodziek: de kip at en dronk niet meer en had moeite met ademhalen.

Ze wilden het dier uit zijn lijden verlossen: met het achterwiel van de auto er overheen rijden leek de snelste en meest humane methode. De oudste zus vond het ‘heel erg’ dat ze van dierenmishandeling beschuldigd werd. Zij benadrukte dat ze al tientallen jaren dieren heeft en er altijd goed voor heeft gezorgd. ,,Wij wilden die kip uit zijn lijden verlossen'', zei de vrouw.

Regels voor slachten

Er zijn regels voor hoe je pluimvee moet doden en slachten. Het dier moet ‘elke vermijdbare vorm van pijn of stress worden onthouden’. Het dier moet eerst worden ‘bedwelmd’, bijvoorbeeld middels een harde tik -met een hamer- op de kop. Een dierenarts had het Dumpert-filmpje bekeken en kwam tot de conclusie dat de handelwijze van de zussen niet een manier is die waarborgt dat de kip meteen dood zal zijn.

Officier van justitie Siebren Buist had ‘de stellige overtuiging’ dat de zussen het beste voor hadden met de kip. ,,Het leed moest stoppen'’, aldus Buist. Maar ze hadden de kip wel op een andere manier uit zijn lijden moeten verlossen vond hij.

Voorwaardelijke boete

De officier eiste een geheel voorwaardelijke boete van 300 euro. Rechter Bauke Jansen ging ging er ook vanuit dat de intentie van de zussen goed is geweest. Ze wilden het leed stoppen. ,,Alleen de methode is niet in orde’', aldus de rechter.

Jansen concludeerde dat de rechtszaak en de publiciteit eromheen een leermoment voor de zussen is geweest. Hij verklaarde de zussen schuldig maar liet een straf achterwege, het zogeheten rechterlijk pardon. Hij vond ook dat de vrouwen de buurjongen die het gebeuren op Dumpert had gezet, nog eens streng moesten toespreken. ,,Dat hij dit soort dingen niet moet doen, laat hem dat merken'’, zei de rechter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement