Kaatsgigant, voetballegende, man van weinig woorden: Dirk ‘Dicky’ van der Zee overleed 10 oktober.

Hij werd een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog geboren in het Leeuwarder Bleekerkwartier. Het gezin Van der Zee telde acht kinderen. Vader stierf veel te vroeg, maar niet voordat hij de kleine Dirk had besmet met het kaatsvirus. Voetbal lonkte de kleine jongen ook wel, maar geld voor voetbalschoenen was er niet. Kaatsen ging makkelijker: oude binnenbanden van een fiets om een prop papier binden en je had een kaatsbal.

Kaatsen zou hem nog ver brengen. Met winst op de Bondspartij in 1959 en winst op de PC in 1960 trad Van der Zee toe tot het selecte clubje mannen dat het ‘Klavertje Vier’ had gewonnen, de vier belangrijkste kaatspartijen. Slechts twaalf andere mannen leverden tot op heden dezelfde prestatie. De Freule, in 1953, noemde hij zijn leven lang de mooiste. In een interview in 2010 zei hij: ,,It wie yn de jierren fyftich, foar ús in earmoedige tiid. En dan giest as jonkje nei de Freule en dan winst in horloazje. In gouden horloazje! Dêrom is Wommels foar my it moaiste. Fierwei.’’

Zelf begon hij niet over het Klavertje Vier. Hij vond het ook heel erg een kwestie van geluk, dat je toevallig in een dorp of stad opgroeide met een paar sterke kaatsers.

Achterinse Van der Zee had volgens hen die het konden weten ‘in linich polsslachje’. Zijn schouder was in 1963 eigenlijk al versleten. Dat hij nooit koning werd, zou wel eens daaraan gelegen kunnen hebben. Toch ging hij nog door tot 1973.

In de jaren zestig werd hij uitbater van het dorpscafé in Baard, samen met zijn Alie. In Leeuwarden was hun zoon Albert geboren, in Baard kwam tweede zoon Henk, de latere kaatsscheidsrechter, ter wereld. Later zou Janke nog volgen. Met zijn verhuizing naar Baard kon Van der Zee aansluiten bij een verdienstelijk partuur met Piet Tuinman en Tamme Velstra.

Met zijn drieën leverden ze in 1967 een gedenkwaardige prestatie toen ze het legendarische trio Hotze Schuil, Johan Jansen en Johan Halbesma versloegen in de finale van de Bondspartij. De Leeuwarder Courant noemde Van der Zee en co in een verslag: ,,De lamme, de blinde en de kreupele’’, refererend aan het handvol blessures dat het trio plaagde.

Eenmaal kaatser in ruste fietste Van der Zee nog jarenlang kaatspartijen af. Sinds het overlijden van zijn vrouw Alie, in 2007, bleef hij zo ook onder de mensen. Een prijzenkast had hij niet thuis. De meeste bekers gingen naar Maartenswoude in Drachten, vroeger een instelling voor gehandicapten. ,,In nij plaatsje derop en dy bern hienen wer moaie prizen foar sportaktiviteiten. Se wienen der hartstikke bliid mei’’, zei hij in 2010.

Op zijn beurt besmette Dicky van der Zee zijn kinderen ook met het kaatsvirus. Al ging dochter Janke op handbal, een sport waarmee hij een wat minder innige band had. ,,Hij kwam wel altijd kijken’’, zegt Janke. Bij kaatsvereniging LKC en voetbalvereniging Nicator was Van der Zee erelid. Voor zijn vrijwilligerswerk kreeg hij een lintje. De laatste jaren was hij lid van vier biljartverenigingen.

Hij was een lieve vader, zegt Janke. ,,We mochten eigenlijk alles. Hij was wat op de achtergrond, een man van weinig woorden.’’ Inkijkjes in zijn gevoelsleven gaf hij niet echt, ,,en dat is tot het eind toe gebleven’’. Zijn liefde voor zijn kinderen en kleinkinderen uitte hij met een klein woord of gebaar. ,,Als we zonder de kleinkinderen bij hem kwamen, vroeg hij altijd waar ze waren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct