Gesprekken voeren op de praktijk mag nog niet, daarom videobelt diëtist Jetty Terpstra (47) met haar cliënt Martin Riemersma (48).

Diëtisten: tweedeling in eetpatroon Friezen

Gesprekken voeren op de praktijk mag nog niet, daarom videobelt diëtist Jetty Terpstra (47) met haar cliënt Martin Riemersma (48). FOTO MARE TJEPKEMA

Sinds het coronavirus het dagelijks leven in de greep heeft, zien Friese diëtisten, vanaf enige afstand, het eetpatroon van hun cliënten in twee richtingen veranderen.

„Er is een groep die het niet kan opbrengen, en er is ook een groep die juist nu gemotiveerder bezig is”, observeert Annagreet Bos, diëtist bij Diëtisten Friesland. „Die laatste groep heeft nu meer tijd om zich erin te verdiepen en meer aandacht aan het koken en bewegen te besteden”, vult ze aan.

Het andere kamp ervaart vooral moeite door het wegvallen van de alledaagse routine. „Het zijn de mensen die last hebben van emotie-eten of stress-eten. Die ervaren in deze tijd toch wat meer stress en soms wat meer onzekerheid of eenzaamheid. Daardoor eten ze meer en ook andere producten”, ziet Bos.

Gesloten sportschool

Ook dat de deuren van de sportschool gesloten blijven, werkt niet bevorderlijk voor deze groep. „Het wegvallen van structuur om twee à drie keer per week naar de sportschool te gaan, wordt niet echt omgezet in andere vormen van beweging”, merkt Bos op. „Zelfdiscipline is lastig op te brengen”, concludeert haar collega Jetty Terpstra.

Toch kunnen de beide vrouwen, die nu belafspraken met cliënten inplannen, nog enigszins invloed uitoefenen op de mensen die hun voedingspatroon de verkeerde kant op zien gaan. „De meeste mensen kunnen we wel coachen, soms wat oppeppen als ze in een dipje zitten. Ze vinden het fijn om er dan even over te praten”, vertelt Terpstra. Een enkeling ketst het telefonisch consult af. „Maar gelukkig zijn dit er maar weinig.”

Het ompraten van deze enkeling is een lastig verhaal, geven de beide diëtisten aan. „We kunnen dan wel allemaal argumenten bedenken waarom het beter is om dat gezonde eetpatroon niet los te laten, maar zij hebben dan zelf die beslissing al genomen dat ze het niet meer willen”, stelt Terpstra. De behandeling wordt dan tot nader order uitgesteld.

Minder mensen onder begeleiding

Zicht op de grootte van de beide groepen hebben de diëtisten en leefstijlcoaches niet, aangezien het doorverwijssysteem vanaf huisartsenpraktijken grotendeels is opgedroogd. „Huisartsen werken nu minder met reguliere zorg en meer met acute zorg. Daardoor krijgen wij minder verwijzingen. Het is altijd een rouleersysteem: je hebt mensen onder behandeling en er komen ook dagelijks of wekelijks nieuwe mensen bij. Maar dat laatste is nu grotendeels weggevallen”, zegt Bos.

Het zeskoppige team van Diëtisten Friesland, normaliter actief op dertien locaties in de provincie, heeft nu zo’n 50 procent minder mensen onder begeleiding. „Het gaat nu eigenlijk alleen nog maar om de mensen die we voor de coronacrisis ook al onder behandeling hadden”, stelt Bos.

‘Je alledaagse structuur is weg als je thuiszit, en dan grijp je toch sneller naar een tussendoortje’

Martin Riemersma uit Kollum is een van de cliënten die vóór de coronacrisis al werd begeleid. In het dagelijks leven geeft hij advies over de voedselveiligheid bij bakkerijen, maar dat werk raakte in een vrije val. Vooral in het begin van de crisis vond hij het lastig om zijn vaste eetpatroon aan te houden.

„Je alledaagse structuur is weg als je thuiszit, en dan grijp je toch sneller naar een tussendoortje. Daarnaast heb je tijd voor hobby’s”, zegt Riemersma. „En mijn hobby is bakken, en daarbij moet je ook zelf proeven.”

Het gevolg was dat Riemersma uiteindelijk een paar kilo’s aankwam, al geeft hij aan dat dat weer op z’n retour is. „Op een bepaald moment moet je naar je lichaam luisteren. Ik merkte dat ik vermoeid werd, en daarbij speelt dat ik in het verleden diabetes heb gehad.” Met dit in zijn achterhoofd kon de bakkersadviseur de knop vrij vlot weer omzetten. „Dat wil je niet weer.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct