Deze week in Culturele Hoofdstad: Een optreden dat niet in het bidbook stond

LF2018 probeerde zich ver van politiek te houden, in culturele partnerstad Valletta is eigenlijk alles politiek. Komende week slaat dat even over naar Friesland.

De aanslag op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia van vorig jaar was een ernstige zaak, maar vanuit Friesland gezien een ver-van- mijn-bed-show. Dichter fan Fryslân Eeltsje Hettinga schreef er een gedicht over, De opblaasde dei, dat in maart in de Leeuwarder Courant verscheen. Dat was het.

Tot er een verstrengeling ontstond. Een van de hotemetoten van Valletta2018, Jason Micallef, liet zich spottend uit over de vermoorde journaliste. Hoe reageerde de organisatie van LF2018? Niet, in eerste instantie. ,,Het wordt nu superpolitiek en daar branden we onze vingers liever niet aan’’, zei voorman Tjeerd van Bekkum.

Commentaar: De maat nemen
Lees verder

Documentaire aanslag

Het kwam hem tijdens een talkshow op een straal water te staan uit het waterpistool van Leeuwarder kunstkenner Huub Mous, die later excuses aanbood. Kort daarop brak LF2018 met de Maltese zusterorganisatie. Vervolgens bood Owen Bonnici aan naar Leeuwarden te komen, de Maltese minister van Justitie en Cultuur.

Dit stond niet in het bidbook, maar donderdag gebeurt het, deze opmerkelijke toevoeging aan het culturele hoofdstadjaar. Wie is die man? En wat zijn zijn banden met Caruana Galizia? Stef Altena zet het volgende week op een rijtje. De documentaire over de aanslag is te zien in ons dossier.

Conference of the birds

Minder omstreden is Conference of the birds, het muziek- en theaterspektakel in de Groene Ster dat zaterdagavond in première gaat.

De rechter in Groningen moest beoordelen of het mocht doorgaan.

8ste dag

Zondag wordt het een dolle boel in de binnenstad van Leeuwarden, want dan is de 8ste dag. Marten Winters mobiliseerde een flink deel van de Friese mienskip: naar schatting doen 1500 mensen mee aan een enorme kettingreactie, een domino-effect dat door de stad dendert. Van marmottenrace tot matrassendomino, van een trouwerij tot een drijvende rechtszaak met de gebroeders Anker.

Kirsten van Santen van de cultuurredactie loopt met Winters mee en twittert haar bevindingen – ook te volgen op LC.nl. Maandag volgt er in de krant een uitgebreid verslag van het evenement, met natuurlijk: veel foto's.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement