Deze vijf brandweerkazernes worden gerenoveerd

Vijf brandweerkazernes worden de komende jaren gerenoveerd. Het gaat om gebouwen in Damwâld, Makkum, Langweer, Drogeham en Terschelling-West.

De Friese brandweer heeft de afgelopen tijd een inventarisatie gemaakt van kazernes die aan nieuwbouw of renovatie toe zijn. Aan de hand van deze lijst is een bouwagenda opgesteld, die loopt tot 2025.

Nieuwbouw

Vorig jaar is al begonnen met de nieuwbouw van de kazerne in Surhuisterveen. Die moet komende zomer klaar zijn. Dit jaar begint de nieuwbouw van het pand in Harlingen. Als in Oudega (Smallingerland) genoeg animo blijft voor een eigen brandweerpost, krijgt deze plaats over enkele jaren tevens een nieuwe kazerne. Dit project loopt nog. Oudega en omgeving zijn momenteel de slechtst ‘gedekte’ gebieden in Friesland. Hier is een eigen post nodig.

Nieuwbouw is alleen aan de orde als renovatie geen optie is, stelt de brandweerleiding in een notitie. De burgemeester van de betreffende gemeente wordt altijd betrokken bij de afweging.

Renovatie

Naast de nieuwbouwprojecten heeft Veiligheidsregio Fryslân, de organisatie waar de brandweer onder valt, een serie gebouwen op het oog die gerenoveerd moeten worden. In de periode tot 2025 worden de kazernes aangepakt in achtereenvolgens Damwâld, Makkum, Langweer, Drogeham en Terschelling-West. Ook voor de kantoorlocaties van de brandweer in Sneek en Drachten staan renovaties op het programma.

Deze klussen passen binnen de bestaande begroting. Met het opstellen van de bouwagenda wil de leiding van de brandweer een concrete volgorde vaststellen, de bouwkosten spreiden en duidelijkheid geven aan de brandweerploegen in Friesland. Lokale ondernemers zouden de renovaties zoveel mogelijk moeten uitvoeren, aldus de leiding. Die wil hiervoor niet per se met één bedrijf in zee.

Standaardontwerp

Veiligheidsregio Fryslân heeft momenteel de beschikking over 65 kazernes, waarvan er 47 in eigendom zijn. Bij nieuwe kazernes wordt gebruik gemaakt van een soort standaardontwerp. Dat is handig voor brandweermensen die soms elders werken en het scheelt bovendien (ontwerp)kosten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement