Deze troep uit de containers treffen de vissers in hun netten aan

Niet alleen op het strand, maar ook op het water wordt troep opgeruimd. Vissers op de Noord- en de Waddenzee vissen massaal spullen op die vrijwel zeker afkomstig zijn van de MSC Zoe. ,,Speelgoed, waterkokers, meubels van IKEA, troep’’, zegt Johan Nooitgedagt.

Nooitgedagt is voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. De vissers houden hem door dag heen op de hoogte met foto’s van hun bijzondere vangsten.

Nog ruim 5000 ton te gaan

Ze balen enorm van de situatie, zegt Nooitgedagt. ,,Het kost iedere keer weer tijd om die troep uit je netten te pulken. En dit is nog maar het begin. Reken maar na: 270 containers keer gemiddeld 20 ton: er is 5400 ton aan spullen overboord gegaan.’’ De schippers leveren het afval in de havens van Harlingen en Lauwersoog in.

De containers vormen een groot risico voor de vissers. ,,De netten kunnen kapotscheuren. In het ergste geval kan hakend net een schip omvertrekken.’’

Containers onderwater niet te zien

De harde hoeken van de containers kunnen een schip lek stoten of openrijten. De containers onder de waterlijn zijn voor een schipper niet waar te nemen.

De ervaring leert volgens Nooitgedagt dat gedupeerde schippers geclaimde schade redelijk snel uitgekeerd krijgen, maar dat de verzekeraars onderling nog jarenlang duelleren.

Lees ook: Garnalenvissers klaar om afval uit de zee te halen

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement