Deze man wil de 'hand' van Bantega redden

De 'hand', speciaal gemaakt voor het Iepenlofstpul Bantega, moet een vaste stek in de Tsjûkemar krijgen. Daarom zijn kunstminnaars de Facebookactie ‘Red de Hand’ begonnen.

,,Minsken dy’t Fryslân fan dy kant ôf binnenkomme, moatte troch de hân begroete wurde. San fan: ‘Ha goeie’’’, legt ondernemer Theo Holtrop van de Brette Hoanne uit.

De Stichting Iepenloftspul Bantega plaatste het 20 meter hoge eye-catcher van de Leeuwarder kunstenaar Bouke Groen enkele weken geleden op de Marchjepolle. Op dit eiland in de Tsjûkemar werd het stuk Weispield opgevoerd, een verhaal over de spion Lodo van Hamel.

De hand stond er vanwege iepenloftspul 'Weispield'. Dat zag er zo uit
Lees verder

De hand wijst omhoog, volgens Groen een typische groet die bij de omgeving past. En betekent eveneens een knipoog naar James Bond.

'Red de hand'

Van recreatieschap De Marrekrite mocht de hand er tot zondagavond negen uur blijven staan. Holtrop vond het zonde dat de blikvanger zou verdwijnen. ,,Wat der ek gebeurt, dat ding wurdt net omseage.’’ Algauw vond hij medestanders en begon hij op Facebook de actie ‘Red de Hand’.

DNa het bijwonen van de voorlaatste voorstelling zaterdagavond haastte Holtrop zich naar stichtingsvoorzitter Jon Visser met een provisorisch overdrachtsformulier. Toen Visser zijn handtekening had gezet, was de ‘hand’ van de ondernemer.

Van De Marrekrite heeft Holtrop tot 1 augustus respijt gekregen de vurenhouten constructie weg te halen. In die twee weken hoopt hij 5000 euro bijeen te hebben om het decorstuk te vervoeren naar zijn terrein, de Brette Hoanne. Daarna begint de zoektocht naar een vaste stek. ,,Earne oan ’e A6, tusken de Lemmer en de Jouwer.’’ Gemeente De Fryske Marren toont zich enthousiast.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement