Deze 47 monumenten in Friesland krijgen geld voor restauratie

Hobbemastate in Dronryp, Toren Westermar in Joure en Sinaeda State in Tzummarum. Het zijn 3 van 47 monumenten in Friesland die samen 1,7 miljoen euro krijgen.

Het geld is bedoeld voor restauratie of onderhoud dat nodig is om panden een nieuwe bestemming te geven. ,,Hjirmei wurde ferskate bouwurken wer in hiel ein hinne takomstbestendich makke’’, zegt gedeputeerde Johannes Kramer. Ook nieuwe generaties kunnen ervan genieten.

Hobbemastate in Dronryp krijgt 200.000 euro, het grootste bedrag op de lijst. In de lijst staan boerderijen, kerken (waaronder Offingawier, Scharnegoutum en Weidum), molens (bijvoorbeeld in Sloten, Cornwerd en Mirns). Ook de spiltrap en gewelven van de Kanselarij in Leeuwarden vallen in de prijzen.

De kerk in Offingawier is een voorbeeld van een gebouw dat een nieuwe bestemming krijgt: een cultureel en maatschappelijk dorpsgebouw. Een kop-hals-rompboerderij in Jannum wordt een bed & breakfast.

De provincie steekt ook geld in 22 rijksmonumentale molens. Het gaat om een bijdrage van 15 procent bovenop de subsidiestroom vanuit Den Haag.

De volledige lijst van gehonoreerde monumenten is hier te lezen:

Overzicht Verleningen Subsi... by on Scribd

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement