Dertien Vidarverdachten voor rechtbank: advocaten plaatsen vraagtekens bij inzet criminele burgerinfiltrant

ILLUSTRATIE MARK REIJNTJES

De advocaten van twee verdachten in de drugszaak Vidar willen meer helderheid over de inzet van de criminele burgerinfiltrant.

Ze vragen zich af of de minister daar wel toestemming voor heeft gegeven. Dat blijkt namelijk niet uit stukken, haalden advocaten Erik Stoeten en Meike Lubbers dinsdagochtend tijdens de proformazitting in de rechtbank aan. Ze staan respectievelijk een 56-jarige man uit Zürich en een 44-jarige man uit Wergea bij.

Erin valt alleen te lezen dat er om inzet van een burgerinfiltrant wordt gevraagd, maar daarvoor is geen toestemming van een minister nodig. In een brief geeft de minister aan dat hij ,,de gevraagde toestemming verleent.’’ Eruit wordt niet duidelijk waarvoor, aldus Stoeten. ,,Het lijkt nu een soort carte blanche.’’

Omdat de minister er alleen bij het inschakelen van een criminele burgerinfiltrant aan te pas hoeft te komen, vinden de advocaten het antwoord in de regelgeving, aldus de officier van justitie. ,,Voor een andere infiltrant hoeft de minister geen toestemming te geven.’’

Ook advocaat Lubbers wil bewijs zien. ,,Ontbreekt dit, dan heeft dit gevolgen voor het hele strafproces.’’

Drie dagen proformazittingen

De rechtbank in Leeuwarden heeft drie dagen uitgetrokken om dertien verdachten in de drugs-, wapen- en witwaszaak Vidar weer te horen. De mannen verschijnen dinsdag, woensdag en donderdag beurtelings voor de rechter. Het betreft proformazittingen, de zaak wordt in het najaar pas inhoudelijk behandeld.

Ze werden op 2 maart 2020 aangehouden. Toen deed de politie invallen op elf plaatsen in Friesland. Tegelijkertijd werd er een drugslijn naar Finland opgerold. Dit was gelukt dankzij een criminele burgerinfiltrant. Hij had banden aangeknoopt met Hell’s Angels, waartoe een paar van de Vidarverdachten behoren. Op 1 april volgt de reactie van de rechtbank.

Lees hieronder het liveblog terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank