Den Oudsten niet terug als burgemeester gefuseerd Groningen

Peter den Oudsten is niet beschikbaar voor het burgemeesterschap van de nieuwe fusiegemeente Groningen, waar per 1 januari ook Haren en Ten Boer onder vallen. Dat heeft hij vrijdagochtend bekendgemaakt.

Den Oudsten was 1986 tot 1997 raadslid en van 1997 tot 2001 wethouder in Leeuwarden, de stad waar hij ook geboren is. Hij was tijdens zijn wethouderschap eerste loco-burgemeester en werd daardoor ook een periode waarnemend burgemeester toen Hayo Apotheker minister van landbouw werd.

Den Oudsten is wel benoemd tot waarnemend burgemeester van de fusiegemeente. Die functie bekleedt hij vermoedelijk tot medio volgend jaar.

Op 2 januari wordt er een nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd, die dan op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester. ,,Het is goed dat raad zich oriënteert op de toekomst en die moet je niet bij mij zoeken”, motiveerde Den Oudsten vrijdag zijn besluit. Den Oudsten is sinds 2015 burgemeester van Groningen.

De burgemeester laat weten meer tijd voor zichzelf en z’n vrouw te willen. In principe ambieert hij niet nog een andere burgemeesterspost, ook al sluit hij dat niet uit. Wel blijft hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Hogeschool Windesheim. ,,Ik zie verder wel wat er op mijn pad komt”, aldus Den Oudsten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement