Rapper Fresku gaat het debat aan over democratie.  FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Democratie zonder samenleving is eng

Rapper Fresku gaat het debat aan over democratie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Eens superieur geacht stelsel, nu in de lappenmand. Over die onttovering van de democratie zou het Debat in de Bieb gaan. Echt scherp wilde het niet worden.

De grote zaal van Neushoorn zat vol, mede omdat de vermaarde hiphopmuzikant Fresku als debater was opgetrommeld. Maar de artiest trilde nog te veel na van de haatgolf die hem na een bijdrage aan de televisietalkshow Pauw via social media eerder deze maand overspoelde. Onverdraagzaamheid als doel op zich baart Fresku zorgen.

,,Er is in Nederland iets veranderd. Het lijkt nu heilig dat niets meer heilig is.’’ Omdat hij niet in de wieg is gelegd voor activisme bleef hij bij zijn stiel: een gevoelige voordracht over hokjesdenken en samenleven, die zowel heel persoonlijk was als politiek.

Moreel tekort

Fresku bespeurt een moreel tekort bij de media en de mensen die het land besturen. ,,De kranten berichten alleen over de oorlogen waar wij een belang in hebben. Parijs was erg, Nigeria niet. Rutte ziet het land als een bedrijf, die wil alleen maar de koersen omhoog zien gaan. Ik vind dat eng.’’

Het democratiedebat ging tussen onderzoeksjournalist Eric Smit ( Follow the Money ) en marketingvrouw Bianca Pander (bureau BKB). Zij waren het echter verregaand eens over de aangedragen stellingen.

Verruiging

Nee, het is geen goed idee om het land te besturen op basis van opiniepeilingen. En ja, je moet in het openbaar alles mogen zeggen - maar dan wel waardig of met respect. Het debatpubliek bezegelde de eensgezindheid met stembiljetten.

Ook Smit en Pander vinden dat de media en politici de verruiging van het publieke debat in de hand werken. Volgens Smit valt de samenleving uiteen, doordat geen politicus meer de moeite neemt ,,een groot verhaal’’ te vertellen ,,dat ons bindt’’.

Openlijk racisme

Pander, die veel in Amerika komt, ziet de wederopbloei van zeer openlijk racisme daar als de navolging van het slechte voorbeeld dat Donald Trump en andere politici geven. Democratie wordt op deze manier eng, was de teneur.

Een oplossing kon kon de debatleider er niet uit peuren. Uitingsvrijheid is een groot goed. Dat maakt het volgens Smit ,,heel ingewikkeld’’ en volgens Pander ,,ongelooflijk ingewikkeld’’ om politieke meningsverschillen stijlvol te houden. Fresku wist raad: ,,Doe het met liefde en help elkaar vooruit’’.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct