Deel van de WMO-gebruikers voelt zich zeer eenzaam

Een vijfde van de mensen die gebruikmaken van de WMO, de Wet maatschappelijke ondersteuning, voelde zich vorig jaar zeer eenzaam.

Vooral oudere Wmo-gebruikers missen een intieme relatie of vertrouwenspersoon. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tegelijkertijd blijkt volgens het SCP dat steeds minder mensen verwachten een beroep te kunnen doen op hun netwerk; slechts 15 procent van de mensen in de WMO verwacht hulp te krijgen.

De aanname van de overheid dat mensen juist een groter beroep op hun netwerk kunnen doen, wordt hiermee dus niet ondersteund.

WMO-gebruikers hebben in het dagelijks leven hulp nodig. Het aandeel 75-plussers dat huishoudelijke hulp krijgt, is met bijna een kwart gedaald. De Adviesraad Sociaal Domein Leeuwarden zegt het landelijke beeld te herkennen. ,,Ik zie dat er veel eenzaamheid is en niet alleen bij WMO-gebruikers’’, zegt secretaris Joop Abma.

,,Er wordt op gehamerd dat mensen zich zoveel mogelijk zelf moeten redden met hulp van hun netwerk maar in veel gevallen is dat al volledig uitgeput.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement