De tijd dringt voor Leeuwarden rond festivals in Groene Ster

Het is nog maar de vraag of de gemeente Leeuwarden haar zaken volgend jaar op orde heeft voor de festivals in De Groene Ster. Zelf houdt ze goede hoop.

,,Het is de bedoeling dat het voorontwerpbestemmingsplan voor het gebied aan het eind van deze maand ter visie word gelegd voor inspraak’’, meldt Tjalling Landman van de gemeente. ,,Doelstelling is nog steeds dat het bestemmingsplan begin 2019 zal worden vastgesteld door de gemeenteraad.’’ Daarna beginnen waarschijnlijk juridische procedures, aangezien voor- en tegenstanders van festivals het grondig met elkaar oneens zijn.

Alle betrokken partijen wachten al lange tijd op een nieuw bestemmingsplan, waarin de mogelijkheden en beperkingen voor recreatie, festivals en natuurbeleving definitief geregeld worden. Voorlopig werkt de gemeente met tijdelijke vrijstellingen van het oude plan.

Irritatie

Deze oplossing wekte afgelopen vrijdag irritatie bij de rechter. Gemeente Belangen Leeuwarden wil van b. en w. duidelijkheid over de gerechtelijke uitspraak van afgelopen week en de handelwijze van de gemeente.

Vorig jaar al legde de rechter aan de gemeente de plicht op om een nieuw bestemmingsplan te maken waarin voortaan alles goed geregeld wordt. Dit zou een einde kunnen maken aan het jaarlijkse juridische getouwtrek. Het smeden van zo’n plan is echter tijdrovend en de gemeente voorzag al dat het voor deze zomer niet klaar zou zijn, vandaar dat ze opnieuw met een uitzonderingsregeling werkte.

Of er volgend jaar wel een geldig bestemmingsplan ligt, is nu afhankelijk van het tempo dat de gemeente aanhoudt bij het schrijven en vooral van de tijdrovende juridische procedures die hierop volgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement