De reuzen van Royal de Luxe zijn vereeuwigd in een kinderboek (en stoppen er bijna mee)

Cultuurgedeputeerde Sietske Poepjes leest leerlingen van de Leeuwarder Wilhelminaschool voor uit het reuzen kinderboek 'Een Magische Ontmoeting'. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De reuzen van Royal de Luxe treden nog een keer op in Liverpool. Daarna stopt het reizende reuzencircus voorlopig. Woensdag was de boekpresentatie van het bezoek aan Leeuwarden.

Het nieuws van de tijdelijke stop vertelde producent Jan Gaastra, die de Franse reuzen samen met Claudia Woolgar in Leeuwarden begeleidde, woensdag tijdens de presentatie van het kinderboek Een magische ontmoeting.

Het LF2018-boek gaat over het bezoek van De Duiker, het reuzenmeisje en hond Xolo aan Leeuwarden. Een opa vertelt het verhaal van de Friese reuzenvisite aan zijn kleinzoon Jan Lucas, wiens naam gebaseerd is op reuzenbaas Jean-Luc Courcoult.

De reuzen treden van 4 tot 7 oktober nog een keer op in Liverpool. De Duiker is bij die gelegenheid gewoon een man met een snor en hij word vergezeld door het meisje, een oma en een reuzenjongetje.

Medewerkers gaan andere dingen doen

Gaastra reist er samen met een Leeuwarder delegatie naartoe om de technisch directeur van Royal de Luxe te assisteren. ,,Daarna gaan veel Royal de Luxe-medewerkers iets anders doen’’, weet hij.

Over de plannen van Jean-Luc Coucoult om mogelijk met een gorilla terug te keren naar Leeuwarden: ,,Hij wil al heel lang een gorilla maken, maar dat gaat tussen de 2,5 en 3 miljoen euro kosten, misschien wel meer. Het plan zit in zijn hoofd, maar het moet wel kunnen natuurlijk.’’ Het maakproces vergt bovendien enkele jaren.

Ook twijfelt hij of er nog een keer een reus naar Leeuwarden moet komen. ,,Iedereen is zo onder de indruk geweest.’’

In Liverpool treden de reuzen niettemin voor de derde keer op, na eerdere visites in 2012 en 2014. Jan Gaastra zelf reisde er verschillende keren naartoe. ,,Ik heb heel veel geleerd over crowd control’’, zegt hij.

Lintjes werkten

,,Ik geloofde er niet in, dat je met lintjes de mensenmassa kon sturen tot ik de reuzen in Antwerpen zag optreden. Een half uur voor het optreden werden de vrijwilligers pas geïnstrueerd. En het werkte. De enorme mensenmassa ging in langzame golfbewegingen achteruit. En overal zag ik alleen maar lachende gezichten.’’

Tijdens het Leeuwarder reuzenoptreden keek een delegatie uit Seattle toe. Die stad wilde de reuzen volgend jaar al hebben. Gaastra: ,,Ik zei: Ga eerst maar eens met Jean-Luc praten, dat lukt nooit.’’ En het lukt ook niet.

Of de gorilla echt geboren wordt is nog onduidelijk. Voorlopig zullen de Friezen het met het boek moeten doen, dat via de website van 2018 verkrijgbaar is en volgende week in de Leeuwarden Stadsoase.