Actiegroep de Gleonkoppen presenteert het bidbood voor de kelder in Feanwâlden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De realisatie van een activiteitenkelder voor de jeugd van Feanwâlden is weer een stap dichterbij

Actiegroep de Gleonkoppen presenteert het bidbood voor de kelder in Feanwâlden. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het plan om een nieuwe activiteitenkelder voor de jeugd te bouwen onder het nieuwe dorpshuis van Feanwâlden is dinsdag een stap dichterbij gekomen.

Het plan werd positief ontvangen door de leden van de gemeenteraad, die speciaal over dit onderwerp een hoorzitting hield in de kantine van de voetbalclub. De fracties gaven de wethouder de opdracht het plan op de raadsagenda te zetten. Dat betekent nog niet dat de gemeenteraad akkoord is, maar wel dat er serieus naar gekeken wordt.

Dat moet wel snel gebeuren want de bouw van het nieuwe dorpshuis gaat al dit voorjaar beginnen. Als daar nog een kelder onder getekend moet worden, dan kan de raad niet lang meer wachten met een besluit.

Handen uit de mouwen

In totaal kost de kelder 150.000 euro. Door fondsen aan te schrijven en zelf de handen uit de mouwen te steken kan het dorp 67.000 op het kleed leggen. Van de gemeente wordt een resterende eenmalige bijdrage van 83.000 euro gevraagd.

Feanwâlden had vroeger wel een jeugdsoos, de Wâldpyk, maar die werd in 2008 gesloopt. Daarna werden de jongeren wat aan hun lot overgelaten, aldus Lizette van Akker, een van de betrokken ouders achter de actiegroep de Gleonkoppen die het kelderplan heeft opgesteld. De ouders staken drie jaar de koppen bij elkaar om wat voor de jongeren te organiseren

Subculturen

Het dorp telt zeventig jongeren van twaalf tot zeventien jaar en vijftig 18-plussers Voor deze groepen is er geen goeie plek om in het weekeinde bij elkaar te komen. Ze verzamelen zich op vijf tot tien locaties in het dorp.

Daar ontstaan subculturen, waar delen van de jeugd zich onttrekken aan toezicht, professionele begeleiding en sociale controle. De kelder moet tegenwicht bieden aan deze keten, caravans, schuurtjes of chalets, aldus het bidbook van de Gleonkoppen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct