De racerunner laat kinderen weer hardlopen

Soms rent hij weg van zijn sportvriendjes. En dat is bijzonder, want Rinze de Jong (11) uit Buitenpost zit normaal gesproken in een rolstoel.

,,Voorheen kon ik niet hardlopen, maar dankzij de racerunner kan ik dat wel. Ik kan zelfs van mensen weg sprinten”, zegt hij in de kantine van atletiekvereniging Lionitas in Leeuwarden. Zaterdag boden Foppe de Haan en Bram Dekker er vier gloednieuwe racerunners aan. Met een racerunner – een driewielrace/loopfiets, zonder pedalen, maar met zadel en een borststeun – kunnen kinderen die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator zich voortbewegen. En vooral samen sporten met hun valide vriendjes.

In november 2017 begon Lionitas met een proef Racerunning met geleende loopfietsen. Nu zijn er acht kinderen die elke zaterdagmorgen op de atletiekbaan onder leiding van twee trainers sporten. Ze zijn gewoon lid van de atletiekclub. Dankzij steun van het Foppe Fonds, de Dirk Kuyt Foundation, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), het Dekker Fonds en de Lionsclub Leeuwarden konden de racerunners worden aangeschaft. Ze kosten zo’n 2500 euro per stuk. Foppe de Haan is er enthousiast over. ,,Fantastisch. Kinderen worden er dynamischer en flexibeler door.”

Doel om verder uit te bouwen

,,Door de racerunner kunnen valide en invalide kinderen nu samen de estafette lopen’, stelt voorzitter Kees van Anken van Lionitas. ,,Het plezier spat eraf. De sport wordt zo heel inclusief.” De racerunner werd vijf jaar geleden in Nederland geïntroduceerd door een Amsterdamse revalidatiearts. Nu hebben dertig atletiekverenigingen in Nederland er een of meer. Het doel is om racerunning verder uit te bouwen. Het zou mooi zijn als de racerunner ook in het dagelijks verkeer een plek krijgt, vinden Foppe de Haan en Syb Tilstra van het Foppe Fonds.

De vader van Rinze, Rein de Jong, liep vorig jaar de Avondvierdaagse met zijn zoon. ,,Dat had ik nooit durven denken. Samen hebben we ook een wandeltocht van 10 kilometer gemaakt. Rinze bloeit helemaal op.” Die deed vorig jaar ook mee aan de Nellie Cooman Games. ,,Ik rende de 60, 100 en 200 meter en won een bronzen en twee zilveren medailles. En ik ga ook een spreekbeurt houden over racerunning.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement