Op de Grote Breedeplaats zat het terras pinkstermaandag vol. FOTO RENS HOOYENGA

De provincie komt weer tot leven: 'Overal in de provincie was er sprake van een gezellige zomerdrukte'

Op de Grote Breedeplaats zat het terras pinkstermaandag vol. FOTO RENS HOOYENGA

Eindelijk was het dan 1 juni: opnieuw zijn de corona-maatregelen versoepeld. En de horeca mag na ruim tweeënhalve maand weer open: tijd dus voor het terras, overal in Friesland.

Bekijk in deze fotoserie hoe dat eruit zag

,,Ik voel me net als 22 jaar geleden toen ik voor het eerst openging. Helemaal zenuwachtig. Net zo spannend als toen.” Baukje de Vries van Paddy O’ Ryan in Leeuwarden is maandagochtend nog druk in de weer op het terras. ,,Ik ben zo blij dat er weer wat mag!” Het is het moment waarop de horeca de laatste weken met spanning naar uitkeek. En niet alleen de horeca. Hoe verloopt het op de terrassen in ‘de anderhalvemetereconomie’? Wordt het niet te druk? Zullen de mensen luisteren?

Dirk-Jan Kimsma van Lazy Lemon staat op het Zaailand. Op de grond staan al vakken getekend, maar stoelen staan er op dat deel nog niet. ,,Samen met onder meer Grandcafé Z, Doppio, de Febo en wij hebben we hier straks een terras. Een heel groot collectief dus.” Helaas voor Kimsma en de andere ondernemers is de goedkeuring van de gemeente net niet voor de opening rond gekomen. ,,Maar dat komt komende week, deze samenwerking is wat groot en complex”, aldus Kimsma. In de afgelopen dagen gaf de gemeente Leeuwarden al toestemming voor meer dan vijftig uitbreidingen en nieuwe terrassen in de gemeente Leeuwarden.

Bijvoorbeeld op het Ruiterskwartier waar het tegen de klok van twaalven ook nog steeds een drukte van belang is. Ton Eijer van muziekcafé Scooters nog eens de maten van zijn terras nameet. ,,Vanaf vanmiddag vier uur mogen we ook een deel van het Ruiterskwartier erbij betrekken zodat we nog meer ruimte voor terras hebben.” Tot ergens in oktober mogen de ondernemers aan het Ruiterskwartier van donderdag tot en met zondag de straat gebruiken. De bussen worden dan omgeleid. ,,Hier zijn we als ondernemers van het Ruiterskwartier al jaren mee bezig. En nu kan het ineens. Levert deze situatie ook nog eens wat positiefs op.”

loading  

 

Checklist

Even een snel een terrasje pakken, een kroeg induiken of spontaan eten bij een restaurant: dat zit er nog niet in. Om binnen te kunnen zitten moet er gereserveerd worden, buiten op het terras gaat het soepeler. De Markies aan het Mata Hariplein heeft een ‘meldpunt’ voor gasten. Michelle Beerstra ontfermt zich over de ‘potentiële gasten’ met een heuse checklist. Wie ja antwoordt op de vraag of hij of zij verkouden is of onlangs nog in contact is geweest met een corona-patiënt heeft pech. Voor hem of haar is er nog even geen plek op het terras.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe dat eraan toegaat:

loading  

Op de Nieuwestad zijn op verschillende plekken nieuwe terrassen verschenen. Vlak aan het water bij Spiegelaar bijvoorbeeld waar drie mannen keurig op een rijtje aan twee tafels zitten. ,,Eindelijk weer op het terras! Ik houd van een biertje, goed eten en met vrienden zijn. Goh, wat heb ik dit gemist”, verzucht Gjalt Suichies. De wat onnatuurlijke zit, op een rij, valt Suichies en zijn vrienden mee. ,,Afstand is geen probleem, we horen elkaar goed dus prima”, vindt Sietse van der Laan. ,,En het is ook wel mooi, zo dicht op het water. Eerst was dit er niet zo”, merkt Suichies op.

Extra maatregelen

De grote drukte met Hemelvaartsdag maakte dat de gemeente Leeuwarden voor Pinksteren de nodige extra maatregelen nam. Want de opening van de terrassen, de mogelijke drukte in het centrum: ook voor Leeuwarden was het een ‘lakmoesproef’, aldus Claire de Jong van de gemeente eerder tegen de LC. De Prinsentuin bijvoorbeeld was opgedeeld in vakken en de toegang kon afgesloten worden. Maar in tegenstelling tot Hemelvaartsdag werd het niet te druk in de tuin. Zoals het nergens te druk werd overdag. ,,Het is zelfs minder druk dan ik had verwacht”, zegt Ton Eijer van Scooters aan het einde van de dag. ,,Ik heb net een rondje door de stad gelopen, en overal is het beeld hetzelfde. Het had drukker gekund.”

,,Het loopt lekker door, af en toe is er wat onduidelijkheid over wie wel met wie aan een tafel mag zitten. Maar het gaat prima”, ervaart Baukje de Vries van de Ierse pub de dag. ,,Het was absoluut niet te druk en die zenuwen waren nergens voor nodig.”

En dat beeld geldt voor de hele provincie, zegt Haike Visscher van de Veiligheidsregio. ,,Overal in de provincie was er sprake van een gezellige zomerdrukte. Nergens was het te vol of waren er excessen. Het is prima verlopen.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct