Bij kroeg De Hossebos in De Westereen heeft een paartje Merel een nest gemaakt tussen de kratten bier die achter de kroeg opgeslagen zijn.,maar waar de eigenaar vanwege de gesloten horeca nog zelden komt. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De natuur draait de rollen om: vogels nestelen in een bierkrat, een bloembak, midden op een voetbalveld en zelfs in een asbak

Bij kroeg De Hossebos in De Westereen heeft een paartje Merel een nest gemaakt tussen de kratten bier die achter de kroeg opgeslagen zijn.,maar waar de eigenaar vanwege de gesloten horeca nog zelden komt. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De natuur heeft op veel plaatsen stappen terug moeten zetten voor de mens. Als er dan een keer een kansje is om de rollen om te draaien, leidt dat tot opvallende taferelen.

Doordat veel mensen de afgelopen weken het openbare leven meden vanwege de coronamaatregelen, kregen vogels de gelegenheid om eens te nestelen op plekken waar ze anders vast en zeker zouden zijn verstoord. In een bierkrat bijvoorbeeld, in een bloembak of midden op een voetbalveld. Zelfs een asbak blijkt dan ineens een bruikbare nestplaats, in ieder geval voor pimpelmeesjes, zo ontdekte natuurfotograaf Marcel van Kammen, die op zoek ging naar frappante voorbeelden. Zowel in Eastermar als in Kootstertille vond hij asbakkenmeesjes.

Van Kammen legde de vogels en waar mogelijk ook hun kuikens zo veel mogelijk vast zonder de dieren tot last te zijn. In de meeste gevallen plaatste hij zijn camera voorzichtig op een statief bij het nest, om zich vervolgens met de afstandsbediening verdekt op te stellen en te wachten op vogelverkeer. ,,Moatst der sels net boppe-op stean gean, dan rinst kâns dat in nêst ferlitten wurdt. Mar sa’n kamera dat is in dea objekt. Dat fine de fûgels wol prima.’’

Het begon met koppeltje merels ( swarte lyster ) dat zijn oog liet vallen op de krattenopslag achter café De Hossebos in De Westereen, waar een tijdlang even niemand hoefde zijn. Ze bouwden een nest tussen de bierflesjes en broedden daarin vijf kuikens uit. (foto 1)

loading  

Ook op de steigers rond de vijver op het terrein van zorgcentrum Dongeraheem in Dokkum was het uitgesproken rustig de laatste tijd. Daardoor bleek een bak met viooltjes ineens een fleurige plek voor een nest van de wilde eend ( wylde ein ). (foto 2)

loading  

Dat de voetballerij lange tijd stillag ontging de scholekster ( strânljip ) als liefhebber van kale, open plekken niet. Midden op het terrein van voetbalclub Wardy in Ferwert sloeg een vogel aan het broeden. In Buitenpost bekeek Van Kammen net zo’n nest, maar dat hield geen stand. Het was leeg en verlaten kort nadat de jeugdvoetbaltrainingen waren hervat. (foto 3)

loading  

Doordat de bewoners van een huis in Kollumerzwaag wegens coronaomstandigheden veel thuis waren, stond in de bijkeuken een raam continu open om de slang van de wasdroger doorheen te steken. Daardoor zag een roodborstje ( readboarstje ) de kans schoon om in een donkere hoek een nest te bouwen op een ondersteboven hangende fietspomp. Door het raam vlogen de vogels af en aan met eten voor hun jongen. (foto 4)

loading  

Bij loonbedrijf Veldman in Luinjeberd kon Van Kammen een dubbelslag slaan. In de arm van de voorlader van een trekker had een paartje zwarte roodstaarten ( swart readsturtsje ) een beschut nest gebouwd. Verderop vlogen koolmezen ( blokmies ) in en uit in een zogenaamde granulaatstrooier. Die stond eerst voorop een ladewagen, maar omdat die moet uitrijden werd de bak voorzichtig overgeplaatst op een hekkelmachine die de komende tijd niet zal worden gebruikt. De trekker met de roodstaartjes staat ook tijdelijk stil. (foto’s 5 en 6)

loading

loading  

Bij de Dantumadielse wethouder Roelof Bos in Feanwâlden barstte het ineens van het leven in een bloembak die naast de voordeur onder de carport hangt. Een houtduif ( hôfdo ) brengt er tussen de geraniums twee kuikens groot. Vanuit houtduivenperspectief is het beslist geen gekke plek. De vogels hebben vaak de neiging om bij wijze van nest een wiebelig bouwwerk van takjes te maken waardoor er nog wel eens een ei of een kuiken naar beneden tuimelt. (foto 7)

loading  

Het pimpelmezenpaar ( blaumieske ) dat een nest bouwde in een tijdelijk amper gebruikte muurasbak bij rij- en mencentrum Care4yourhorse in Eastermar, zorgde nog voor wat vrolijke verwarring. De vogel werkte eerst netjes alle peuken uit de asbak. Eigenaar Joan Boerma had al stalbezoekers aangesproken op rondslingerende peuken toen zij ontdekte dat de asbak was gekraakt door een mezenfamilie. (foto 8)

loading  

Bij de voetbalkantine van SC Kootstertille speelde zich een vergelijkbaar tafereel af. In een asbak die pal naast de ingang van de bestuurskamer hangt, bracht een pimpelmezenpaar vijf jongen groot. Die waren deze week bijna klaar om uit te vliegen. (foto 9)

loading  

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct