De muren van de Andreaskerk in Wijnaldum scheuren

De Andreaskerk in Wijnaldum. FOTO WIKIMEDIA

Onveilig is het nog niet. Zorgelijk wel. In de muren van de Andreaskerk in Wijnaldum ontstaan scheuren als gevolg van bodemverandering door zoutwinning onder de Waddenzee.

In 2004, toen de zoutwinning al negen jaar bezig was, zijn de eerste scheuren in de kerkmuren geconstateerd. Deze scheuren zijn, volgens Rinze Post van Winamer Belang, een direct gevolg van bodemverandering door de zoutwinning in het gebied. ,,In 2012 was er weer een controle en waren de scheuren weer toegenomen.’’ Het baart Post en de dorpelingen met hem, grote zorgen.

In de kerk is daarom een tiltmeter geplaatst. De kastjes meten de activiteit van de muren. Scheuren ontstaan als de druk in de muren te hoog wordt.

Zodra de bodembeweging tot een einde gebracht is, kan restauratie beginnen. Dat kan nog wel een paar jaar duren, weet Post van kastjes die eerder op de Groninger Zeedijk geplaatst werden.

In totaal staan er 50 tot 60 kastjes in die provincie. Plaatsing van de tiltmeters kost in het geval van de Andreaskerk 20.000 euro in het eerste jaar.