De familie Koch knutselt mammoeten bij Mar en Klif. Links: Jente en moeder Petra. In het midden: Eivin en vader Niels.

De mammoet is terug in Gaasterland, speciaal voor kinderen

De familie Koch knutselt mammoeten bij Mar en Klif. Links: Jente en moeder Petra. In het midden: Eivin en vader Niels. FOTO NIELS DE VRIES

De mammoet was dinsdag voor een dagje terug in Gaasterland, maar dan alleen voor kinderen in bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum.

Het is verleidelijk een parallel te zien tussen het verdwijnen van de laatste mammoet pakweg 4000 jaar geleden en de hedendaagse terugloop van de soortenrijkdom in de natuur. In beide gevallen spelen de opwarming van de atmosfeer en mens een rol. Mar en Klif zoekt die discussie niet op tijdens zijn mammoetdag.

Het bezoekerscentrum van het Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland in Oudemirdum wijst kinderen vooral op het imposante fysiek van de harige oerolifanten en hun nut voor mensen als jachtbuit en grondstof.

'Iets anders dan een indoorspeeltuin'

Jente (5) en Eivin (3) Koch uit Losser vermaken zich prima met de speelopdrachten, samen met vader Niels en moeder Petra. Laatstgenoemde knipt en plakt voor hen een vilten mammoet in elkaar. Ze logeren in Grou. Hij: ,,Dit is eens wat anders dan een indoorspeeltuin. Wij zijn liever met de natuur bezig. Zij: ,,Dit is leuk en superleerzaam.’’

Hoeveel mammoeten er in het Pleistoceen hebben rondgesloft in het Gaasterlandse ijstijdenlandschap, is moeilijk na te gaan. Maar ze zijn er vast geweest, getuige de bot- en tandresten die zijn opgevist uit het IJsselmeer, zegt tentoonstellingsorganisator Sabine Boode.

Zij scharrelde via tweedehandswebsites allerlei attributen bijeen: van een pluk echt mammoethaar tot oertijd-Playmobil, bouwdozen en verkleedkleren met veel bont. Vrijwilligers knutselden de bijbehorende bijlen en speren voor de mammoetjacht.

Vikingen in aantocht

Dat is best veel moeite voor een dag met pakweg honderd bezoekers, erkent organisator Sabine Boode. ,,Maar de verkleedkleren komen ook wel weer van pas als we straks eens met het thema Vikingen aan de slag gaan.’’

Het voorjaarsvakantieprogramma van Mar en Klif gaat verder met dassen en uilen (vandaag), een tabletspeurtocht en een natuurexcursie (morgen), een fotolezing (zaterdag) en een bosavontuur met hutten en popcorn (zondag).

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct