De maand mei was dit jaar kurkdroog en vooral zonovergoten

Droogte noopte akkerbouwers vorige maand vaak tot het beregenen van hun land, zoals hier bij Hallum. Foto: JanSpoelstra.nl

In twaalf jaar was de meimaand niet zo droog en alleen in 1989 scheen de zon nog meer. Doordat ook de twee voorgaande maanden stralend verliepen, boekte de lente een onwaarschijnlijk scherp zonneschijnrecord.

Net als in april werd het weer in mei gedomineerd door hogedrukgebieden. Het eerste trok van 3 tot 9 mei vanaf IJsland over ons land naar het zuidoosten en werd direct gevolgd door een tweede. Dat systeem bleef zuidelijk van IJsland liggen en veroorzaakte een kou-inval, waardoor tijdens IJsheiligen (11-14 mei) het kwik behoorlijk onderuitging. In het binnenland kwam het ’s nachts tot lichte vorst. Op ‘klomphoogte’ werden in de Zuidoosthoek op 15 mei minima gemeten van -5 tot -7 graden.

Daarna werd het zachter, en juist op Hemelvaartsdag (21 mei) liep de temperatuur in een groot deel van de provincie op tot zomerse waarden. Van de 22ste tot de 25ste brachten oceaanstoringen enige regen, wat de eerste neerslag van betekenis was sinds 1 mei. Daarna was het woord aan het volgende hogedrukgebied, dat aan het eind van de maand van Engeland naar Scandinavië trok en de wind in de oosthoek bracht.

Gemiddeld viel er over de provincie 21 millimeter regen, tegen 57 normaal. Daarvan viel ongeveer de helft op de eerste dag. Voor een drogere bloeimaand moeten we terug tot 2008, toen er gemiddeld maar 13 millimeter werd gemeten. Het westen van Friesland was het droogst (plaatselijk minder dan 15 mm) en de meeste regen viel in het (noord)oosten. De verschillen waren echter klein, en stoffig was het overal.

De temperatuur varieerde sterk, met afwisselend warme en koude dagen. Door de veelal koude nachten kwam het provinciaal gemiddelde niet verder dan 11,8 graden, tegen 12,3 normaal. Vorig jaar was het nog wat kouder; het jaar daarvoor verliep de meimaand juist recordwarm.

Siegerswoude noteerde liefst vijf vorstdagen, wat goed was voor een Fries meirecord. Vlak boven de grond vroor het daar zelfs in elf nachten. Het aantal warme dagen (20-plus) varieerde van één op Vlieland tot tien in het zuidoosten, wat overeenkomt met normaal.

De zon liet in mei geen enkele dag verstek gaan en scheen veelal van vroeg tot laat. Leeuwarden kwam uit op 311 uren zon, tegen 220 normaal. Dat werd alleen overtroefd in 1989, toen de bloeimaand 324 zonuren opleverde. Stavoren kwam dit jaar zelfs op een recordaantal van 340 uren zon uit.

De lente (maart/april/mei) was net als vorig jaar vrij warm, met gemiddeld 9,2 graden, tegen 8,5 normaal. Het was tevens de zonnigste lente ooit, met in Leeuwarden 800 uren zon, tegen 533 normaal. Het oude record (722 uren) dateerde uit 2011. Stavoren noteerde 840 uren zon. Daar komen veruit de meeste zomers niet eens aan toe.

Extreem was ook het gebrek aan neerslag. De hoeveelheden varieerden van 49 mm in Makkum tot 83 in Anjum. Gemiddeld viel er in onze provincie 67 millimeter (normaal 158), en daarmee was de lente alleen in 2011 (49 mm) en 1976 (64 mm) droger. Opmerkelijk: in 1976 volgde een zeer droge zomer, in 2011 een extreem natte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland