De kaatsshow werd een race tegen de deadline

Het zou een uur duren, de kaatsshow Heedaar! waarmee de Keatswike maandagavond is geopend. Maar dat liep anders.

De loting van de PC had vanwege LF2018 dit jaar de vorm van een avondvullende show. Met liedjes, monologen (door acteurs Romke Gabe Draaijer en Thijs Feenstra), beelden van de finale van 2017, en een gastoptreden van commissaris van de koning Arno Brok.

Loting PC Franeker: deze parturen nemen het tegen elkaar op
Lees verder

De avond begon goed. Vanaf acht uur stroomde It Sjûkelân vol. De helft van het perk stond vol banken en de helft van de tribunes waren ingeruimd voor toeschouwers. De muziek zette de Eurovisie-tune in en de acteurs namen de verdedigende positie in op het podium. Even de nap vastbinden, een fliberke, en een tikje op de kont...

Op grote schermen verscheen een historisch beeldverslag van het kaatsen in Friesland. Aan elkaar gepraat (een opgenomen) door Romke Toering.

Toen de band het Fries volkslied inzette, duurde het even, maar bij Frysk bloed tsjoch op stond iedereen uit volle borst mee te zingen. Er klonk verwachtingsvol rumoer, dat echter na een uur overging in onrustig geroezemoes. Vooral de toespraak van Brok, die uitwijdde over de Friese fonteinen, maakte ongeduldig. Waar bleef die loting?

Pony op sokken

Het winnend partuur van vorig jaar maakte zijn entree op het kleinste platte wagentje denkbaar, voortgetrokken door een pony op sokken. Terwijl het nummer Rawhide klonk, ontstak koning Hendrik Kootstra het kaatsvuur dat de hele week zal branden tijdens het Europees Kampioenschap kaatsen, waaraan zeven landen meedoen (Brok noemde voor het gemak Baskenland en Valencia ook landen).

Pas om tien uur kwamen de parturen naar voren en werd via een soort stoelendans de loting verricht. Die kon nog net mee, deadline gehaald.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement