De grote oude loodsen langs de Dokkumer Ie gaan plat: 'Dit doet me wat'

Jan Wijkstra bij de sloop van zijn historische bedrijfspand aan het Pieterseliewaltje in Leeuwarden. FOTO L/ARODI BUITENWERF

Grote oude loodsen langs de Dokkumer Ie in Leeuwarden gaan plat. Eigenaar Jan Wiekstra vindt het mooi en jammer tegelijk: ,,Ik groeide hier op.’’

,,Ik kwam op mijn vijfde in de buurt wonen en speelde hier. Nu verdwijnt er weer een oud stukje Leeuwarden en dat doet me toch wel wat’’, zegt Wiekstra, die staat te kijken bij de afbraak van zijn forse gebouw (Pieterseliewaltje 46), waarin hij zelf de laatste jaren woonde.

Hij bezit verschillende oude panden tussen de Oldegalileën en de Dokkumer Ie. Hij verwierf ze geleidelijk vanaf de jaren negentig. De gemeente zag hier vroeger grote kansen, weet Wiekstra: ,,Dit zou het Venetië van Leeuwarden worden. Maar toen kwam de crisis en kwam alles stil te liggen.’’ Hij bleef actief met een autostalling, de Sport en Fitclub en andere functies.

,,Maar ik loop tegen de zeventig, het houdt een keer op.’’ Hij kon een deal maken met Zwanenburg Projecten. Woningbouw ligt het meest voor de hand als nieuwe bestemming: ,,Voor de buurt is het ook beter dat het weg is.’’

Wiekstra wil later dit jaar zijn andere gebouwen slopen: ,,Ook de autostalling en de sportschool gaan dit jaar plat’’, zegt hij. Uiteindelijk verdwijnt er pakweg 5300 vierkante meter bebouwing, deels aan de Mariahof en de Oldegalileën.

De sloop heeft geen betrekking op de oliehandel van Jan de Ruiter ernaast. De gemeente heeft al vaak geprobeerd het hele gebied opnieuw te ontwikkelen, maar kreeg het niet van de grond. Alleen het noordelijk gelegen terrein van Bakker Postma is bebouwd met nieuwe huizen.

Graanpakhuis, aardewerkfabriek, schoonmaakbedrijf

Kijkend naar het slooppand op het Pieterseliewaltje zegt Wiekstra: ,,Er heeft hier van alles gezeten. Ik herinner me hier het graanpakhuis.’’ Het gebouw stamt deels al uit de negentiende eeuw: ,,Toen was hier een aardewerkfabriek.’’ Later werd het bekend als onderkomen van schoonmaakbedrijf LSB.

De autostalling op de Oldegalileën, die later dit jaar wordt gesloopt, is vanaf de jaren tachtig nog geruime tijd in gebruik geweest voor de bestelauto’s van de Leeuwarder Courant . ,,Daarvoor zat hier autobedrijf Piet Wiersma’’, weet Wiekstra.

,,De sloopvergunning heb ik al meer dan een jaar’’, vertelt hij. Veel buurtbewoners hadden de afbraak nog niet verwacht. Hoe de gemeente tegen de ontwikkelingen aankijkt, is onduidelijk. Navraag van deze krant leverde gisteren geen reactie op. Wiekstra voorziet dat het een mooie woonplek wordt, zo dicht bij het centrum: ,,Vind maar eens zo’n plek aan het water. Ik woonde hier prachtig. Dat gun ik de mensen ook die hier in de toekomst komen wonen.’’