Elke stad heeft bijkans een metershoge versierde kerstboom. Die in Bolsward verleidde Sandor Walinga tot enig spitwerk in de flora en in de plaatselijke geschiedenis.

Sandor Walinga (25) zag in de omgezaagde fijnspar meer dan alleen een fraai verlichte kerstboom die voor het Bolswarder stadhuis staat. ,,Ik was nieuwsgierig hoe oud de boom was, en welke geschiedenis de fijnspar had meegemaakt.”

Het telde de jaarringen in de stam van de fijnspar, picea abies , beter bekend als de huistuin- en keukenkerstboom.

Peuter

Walinga stelde de leeftijd van de boom vast op negentien jaar. Feitelijk nog een peuter, want fijnsparren bereiken in Scandinavische bossen volgens Walinga leeftijden van enkele duizenden jaren. Die jaarringen in de stam van de kerstboom ontstaan trouwens door de verschillende seizoenen in het jaar.

,,In het voorjaar groeit de boom vaak wat harder, in de zomer krijgt die meer licht en minder vocht. Zo krijg je de verschillende verkleuringen in de stam, die de jaarringen vormen”, legt de tuin- en landschapsontwerper uit. Samen met zijn vader runt hij Buro Walinga in zijn woonplaats.

Lokale historie

Aan de hand van de leeftijd van de fijnspar spitte Walinga in de lokale historie. Hij diepte allerlei feiten op, voor elke jaarring een. ,,Met het vertellen van die geschiedenis, die tijdlijn, hoop ik dat de boom nog meer een plek krijgt in Bolsward. Zo van, kijk toch eens wat hier in ons stadje allemaal voor prachtigs en minder vrolijks is gebeurd. En dat alles ook gewoon doorgaat.”

Behalve dan het leven van de Bolswarder fijnspar, die immers is omgezaagd op de Veluwe, te midden van andere kerstbomen, vlakbij Heerde, in een gebied dat vanaf volgend jaar officieel tot natuur wordt verklaard. ,,Dat gebied is omgevormd van monotoon perceel met louter naaldbomen tot een veel rijker stuk natuur’’, weet Walinga.

1000 tot 1200 euro

De plaatselijke tuin- en landschapsontwerper somt moeiteloos weetjes over de fijnspar op. Zo is de kloeke kerstboom exact 10,76 meter hoog, heeft de picea abies een stamomtrek van ruim 120 centimeter en een stamdiameter van 40 centimeter.

Aan de fijnspar van zo’n omvang hangt al gauw een prijskaartje van 1000 tot 1200 euro, rekent Walinga voor. ,,Gezaagd dan, hè. Wil je zo’n boom in je tuin planten, dan wordt die nog veel en veel duurder.”

Aan de hand van het bladoppervlak van de fijnspar -‘de naalden van deze soort zijn wat breder dan van andere dennen en sparren’- heeft Walinga ook becijferd wat de kerstboom heeft geproduceerd. ,,Deze fijnspar heeft in zijn leven de jaarlijkse zuurstofbehoefte van ongeveer twee volwassen Bolswarders opgebracht.”

2,5 miljoen beestjes

Ook leuk om te weten, voor iedereen die straks vlakbij de Bolswarder kerstboom staat, is dat de bijna 11 meter hoge fijnspar rijk is aan een eigen dierentuin van zo’n kleine 2,5 miljoen beestjes en insecten. Walinga: ,,En dat is goed is voor de biodiversiteit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
kerst
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct