De Greiden: beweegtuin, pluktuin en het Kattebos als 'Central Park'

Spannender speelplekken, pluktuinen, een beweegtuin bij Coornhertstate en het Kattebos als ‘Central Park’ van de wijk De Greiden.

Het zijn aanbevelingen van het burgerforum Buitengewoon De Greiden uit Heerenveen. Zestien wijkbewoners maakten op verzoek van de gemeente een adviesrapport over spelen, groen, sociale aspecten en veiligheid. De bewoners werden bij loting aangezocht; wethouder Jelle Zoetendal belde vorig jaar lukraak bij hen aan.

Het project hoort bij de zogenoemde nieuwe democratie die inwoners op alternatieve manieren bij de (gemeente-)politiek wil betrekken. Van de vijfentwintig gevraagde wijkbewoners zijn er zestien bijna een jaar lang actief geweest. De forumleden bevroegen kinderen naar hun speelwensen. De wijk - 8000 inwoners, de grootste van Heerenveen - heeft legio speelterreintjes, maar veel zijn hetzelfde. Oudere kinderen willen graag een klimbos, of een plek waar ze hutten kunnen bouwen. En een plek waar ze kunnen fietscrossen en skeeleren.

Wijkbewoner Aron Romeijn is een van de zestien vrijwillige forumleden - en schaatser van beroep. ,,Die skeelerbaan heb ik er zelf echt niet doorgedrukt’’, zei hij maandag lachend tijdens de presentatie aan de gemeenteraad. ,,Dat hebben de kinderen echt zelf gedaan.’’ Ouderen willen een beweegtuin. Realisatie daarvan bij Coornhertstate is al bijna rond, zei voorzitter Anton Melein. De wijk is in gesprek met de Edwin van der Sar Foundation.

Verder zijn er ideeën voor een pluktuin, een wijkimker en moet het Kattebos uitgroeien tot een soort ‘Central Park’ van De Greiden, compleet met een trimroute en een informatiebord. Op sociaal gebied moet de functie van wijkcentrum De As worden versterkt. En op het gebied van veiligheid staat het kruispunt Munt/Wederik/Haskeruitgang met stip op één. Na de verkiezingen pakt de nieuwe gemeenteraad van Heerenveen de voorstellen op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement