De Friesland motiveert ouders kind naar tandarts te sturen

Voor kinderen zit de tandarts in de basisverzekering. FOTO LC

Zorgverzekeraar De Friesland gaat duizenden ouders per brief motiveren hun kind naar de tandarts te sturen. Uit declaratie-onderzoek blijkt dat zo’n een op de zes Friese kinderen in 2018 waarschijnlijk geen gebitscontrole heeft gehad.

Kinderen kunnen gratis naar de tandarts. De kosten van een bezoek worden vergoed door de basisverzekering. De Friesland denkt dat nogal wat ouders die niet met hun kind naar de tandarts gaan dit niet weten, mede omdat tandheelkundige zorg voor volwassenen niet onder de basisverzekering valt.

Alle ouders van kinderen van wie een vermoeden bestaat dat ze nooit naar de tandarts zijn geweest kunnen binnenkort een persoonlijke brief verwachten, licht woordvoerder Gerrie Riemersma toe. De persoonlijke benadering is juridisch getoetst en door de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord bevonden, meldt De Friesland.

Een goed gebit is van invloed op de gehele gezondheid, benadrukt zorgmanager Nynke van der Meulen. Met GGD Fryslân, de basisscholen, tandartsen en de gemeente Leeuwarden werkt De Friesland al wat langer aan actieve voorlichting over mondzorg voor kinderen. Het is bedoeling dat de aanpak uiteindelijk provinciebreed wordt ingezet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland