De Friese klimaatatlas: functioneel onrust zaaien onder lokale bestuurders

Als klimaatvorsers gelijk krijgen, staat ons meer extreem weer te wachten. Zeer nat, heel droog en ’s zomers kan het vooral in de stad snikheet worden.

In opdracht van Wetterskip Fryslân en de twintig gemeenten is er nu een digitale klimaatatlas die de mogelijke gevolgen van zulke uitersten in kaartbeelden vangt. Het gaat hierbij om nu nog denkbeeldige weers- en seizoensomstandigheden.

Daarvan zijn met computers de gevolgen in stad en platteland berekend. ,,Indicatief’’, wat wil zeggen dat de kaarten een idee geven van overstromingen, wateroverlast en grote pieken en dalen in de stand van het grondwater.

Wrede scenario’s

Om de kaarten kleur op de wangen te geven zijn wrede scenario’s gebruikt die in de komende tientallen jaren in het wild kunnen gebeuren. Zo is er een kaart waarop te zien is welke straten en erven onderlopen als er in een uur tijd 60 millimeter regen valt.

Dan blijkt bijvoorbeeld dat in Leeuwarden de ene wijk zware overlast zal ervaren, maar een andere niet of nauwelijks. Het is een kwestie van hoogteligging en van inrichting. Hierin ligt de praktische waarde van de klimaatatlas.

Gemeentebesturen kunnen met wijkbewoners simpele verbeteringen uitvogelen, opdat overvloedig hemelwater zijn weg vindt naar plaatsen die weinig hinder en schade opleveren. Deze dialoog staat voor 2019 op het programma.

In de Oosterveldwijk liep het water de huizen binnen

Overigens hebben de vier KNMI-weerstations in Friesland de laatste 25 jaar geen buien van 60 mm of meer geregistreerd. De zwaarste was in de vroege avond van 29 juni 1997, toen in Leeuwarden bijna 48 millimeter in een uur viel. Grou haalde die dag wel een ‘atlasscore’ met 63 millimeter. In de Oosterveldwijk liep het water de huizen binnen.

De atlas moet ook de gedachtevorming aanjagen over problematische droogte en hitte. Ook daarvoor kunnen verzachtende maatregelen worden getroffen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement