Day after op Terschelling: Na de euforie nu het schoonmaakwerk

Het is de day after op Terschelling. Na de euforie van woensdag, toen er massaal gejut werd, daagt nu het besef dat er opgeruimd moet worden.

Eilander organisaties en de gemeente hebben de handen ineen geslagen. Een loonbedrijf rijdt langs de kust, ook een grijpauto is op pad om de kustlijn schoon te vegen, de wildbeheereenheid doet mee, de landroverclub, Staatsbosbeheer.

Opruimen in de duinen

Toeristen en eilanders die zonder auto het strand opgaan, wordt verzocht de duinen in te gaan. Daar kunnen auto’s niet komen. Alles zal daar met de hand geruimd moeten worden. Ze krijgen vuilniszakken uitgedeeld en kunnen die naar het harde strandgedeelte brengen waar auto’s wel kunnen komen.

Veel strandruimers maken zich grote zorgen over de milieugevolgen. Naast hout treffen ze vooral plastic aan en vaak in heel kleine deeltjes.

Eilander Lida Obendorfer: ,,Dit is verschrikkelijk, je krijgt er tanen van in je ogen, maar wat doe je eraan. Die vaarroute ligt hier nu eenmaal. Het enige dat wij kunnen doen, is doorgaan met opruimen.’

Run op speelgoed

Inmiddels is er een run op de roze Little Ponies, die woensdag massaal aanspoelden. De jutters wisten op een gegeven moment niet meer wat ze ermee moesten. Veel van het speelgoed belandde bij het afval, maar vandaag vraagt iedereen erom.

FOTO LC

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement