De Nieuwestad in Leeuwarden.

Dat is wennen, linksdraaiend winkelen in de Leeuwarder binnenstad

De Nieuwestad in Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Verkeersregelaars in gele hesjes wezen winkelende mensen zaterdagmiddag de weg op de Leeuwarder Nieuwestad. Links lopen is het devies. ,,Huh? Links?’’

Bij de entree van de Wirdumerdijk staat een elektronisch bord op een feestelijk, oranje wagentje. Van ver af al zijn de letters te zien: ‘Let op, houd 1,5 meter afstand’ roepen ze.

Uit alle macht probeert de gemeente Leeuwarden het winkelend publiek aan de anderhalve meter-binnenstad te laten wennen, maar dat valt niet mee. Op de kop van de Wirdumerdijk deelt Jaime Feenstra kaartjes met de looprichting uit. ,,Meneer zou u naar de linkerkant willen gaan?’’, zegt hij tegen een vijftiger die rechts de straat in wil marcheren. ,,He? Dat is toch onlogisch?’’, antwoordt de man.

Jaime even later: ,,Ja, toen ik de regels uitgelegd kreeg dacht ik zelf ook wel even huh?’’ Rechts aanhouden voelt natuurlijker. Maar de gemeente wil nou eenmaal linksdraaiend publiek.

‘Ik bepaal zelf waar ik loop’

En lang niet iedereen luistert. Jaime.: ,,Dan roepen mensen: ‘Ik bepaal zelf waar ik loop’. Galant: ,,En dan zeg ik: Dat is aan u. Ik ben een gastheer, geen politieman.’’ Op de rug van zijn hesje staat daarom in ferme letters ‘gastvrijheid’.

Jaime en ook Willem de Graaf, die de post bij de bocht naar de Nieuwestad bezet, werken bij de Band of Volunteers, een organisatie die vrijwilligers inzet bij evenementen en festivals. Jaime was net een week aan de slag als installateur toen het coronavirus het leven platlegde. ,,Thuis zitten vind ik niks. Daarom doe ik nu dit.’’

Willem de Graaf: ,,En het is ook wel weer leuk, dit contact met de mensen.’’ Tegen een ouder echtpaar: ,,Halloooo, de andere kant van de weg alstublieft.’’ Laatst nog groef hij in een dag bij zijn schoonouders een vijver van 12 bij 6 meter, maar dit voelt meer als een baan. Tegen een groepje jongeren: ,,Zouden jullie aan de andere kant willen lopen?.’’

Blijven waarschuwen

De gastheren en gastvrouwen in de binnenstad worden aangestuurd door beveiligingsbedrijf All Above. ,,Normaal gesproken worden we vooral ingezet bij festivals en evenementen’’, zegt de medewerker die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Mijn laatste klus voor de coronacrisis was de kickboks-wedstrijd tussen Badr en Rico. Ik stond vlakbij Badr toen hij gewond raakte. Ja, die man had pijn. Maar het doet ook zeer als je van je fiets valt. Toch?’’ In een adem door, als een mevrouw vanaf de verkeerde richting bijna tegen hem aanbotst: ,,Zou u even willen oversteken?’’

Links en rechts wandelen mensen de verkeerde kant op. Sommigen laten zich terugfluiten, anderen lopen stoïcijns door. Een week eerder nog riepen de stadshandhavers mensen op om niet onnodig naar de binnenstad te gaan. Funshoppen is niet de bedoeling.

Maar het is best druk in de stad. Voor de Rituals staat een rij. En voor de Ici Paris XL hangt een jongen, een telefoon aan zijn oor. ,,Ja lekker winkelen... Leuk man’’, zegt hij.

Op de Nieuwestad wil het niet erg vlotten met het links draaien en in de smalle Kleine Kerkstraat geldt gek genoeg geen eenrichtingsverkeer. Links of rechtsdraaiend, alles mag.

Een beetje een zootje

Op de hoek van het smalle straatje staat een kluit mannen en vrouwen te kletsen op vijf meter afstand van een bord met de tekst: ‘Geen groepen van 3 personen of meer’.

Eigenlijk is het best een beetje een zootje. Germen van der Bijl duwt de rolstoel van zijn vrouw. ,,Sommige fietsers kijken nergens naar’’, moppert hij. Een andere man: ,,Ja je vergeet wel eens wat. Dan ga je toch niet helemaal omlopen? En als je uit een winkel komt, loop je voor je het weet automatisch de verkeerde kant op .’’

Drie uur. Willem wordt aan alle kanten gepasseerd door spookwandelaars. ,,Zou u even...?’’, vraagt hij. ,,Zou u aan de andere kant...’’ Lang niet iedereen luistert, maar Willem blijft glimlachen. En aan het einde van de straat staat een bord. ‘Alles komt goed’, meldt het.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct