Janneke Peters en haar visite. FOTO LC

Dakterras in de familie? Da's reuze!

Janneke Peters en haar visite. FOTO LC

Wie langs de route van de Reuzen woont, kon rekenen op visite dit weekeinde. Zoals Janneke Peters.

Een penthouse aan de Wissesdwinger, dat is sowieso ,,een heel fijne uitvalsbasis voor allerlei evenementen in de Prinsentuin’’, aldus Baukje Sloot.

Ze behoort tot het gezelschap kinderen, aanhang en kleinkinderen van Janneke Peters, allemaal verzameld op het dakterras op de hoogste verdieping van een van de appartementenblokken aan de Wissesdwinger.

Verrekijker

Aan de ene kant kijken kinderen uit naar de rotonde bij het gymnasium. Daar loopt hond Xolo rondjes met steeds een ander kind op zijn rug. ,,Hij kwispelt!’’, ziet Laura Peters door haar verrekijker.

Ook de ogen van Janneke Peters stralen bij het zien van Xolo. ,,Je vergeet dat het poppen zijn. Prachtig om te zien hoe alles beweegt: zijn neus en zijn oren.’’

Massa

Anderen kijken over de Groeneweg en verbazen zich over de aantallen mensen. ,,Gisteren verplaatste de massa zich van de Prinsentuin naar de Noorderweg. Dat heb ik gefilmd’’, vertelt Laura. ,,Het was net een mierenhoop.’’

En op deze zaterdagmorgen is het nog drukker.

Snuffelen

Xolo neemt ondertussen de tijd om toeschouwers langs de Groeneweg te besnuffelen en een lik over hun gezicht te geven. ,,Ik vind het mooi en leuk hoe de hond beweegt’’, zegt Pepijn Laarman. ,,Morgen ben ik jarig, dan ga ik nog een keer.’’ Hij mist een deel van de passage van het Meisje, omdat hij met de andere kinderen rondjes rent met hond Japke, om de woning van zijn oma.

Die zat vanmorgen nog aan het ontbijt met haar vriendin Wil Karel toen schoondochter Froukje Geerts zich meldde. Janneke: ,, ‘Ik ben er zo’, zei ze. Terwijl ik dacht dat het pas om twaalf uur begon.’’ Maar goed dat ze kwam, anders hadden Wil en Janneke de Duiker gemist. Froukje: ,,Die vond ik juist mooi, omdat hij je recht aankeek.’’ Wil: ,,Je kon écht zijn ogen zien.’’

Meisje

Als het Meisje voorbij stept, merkt Baukje op: ,,Hee, ze heeft nu een bril op.’’ Waar haar haren gisteren nog wapperden, draagt ze een ouderwetse leren motorhelm met bijpassende bril. Rustig rondkijkend stept ze richting het Oldehoofsterkerkhof.

De kinderen zijn even vol aandacht, maar spelen al snel weer met Japke. De ouderen blijven kijken tot het circus uit het zicht is verdwenen. Een deel vertrekt, de rest praat na in de keuken, onder het genot van een stuk appeltaart.

YouTube

Wil Karel heeft op YouTube allemaal filmpjes bekeken over het productiehuis van Royal de Luxe in Nantes, vertelt ze. ,,Daar zie je de Olifant met manden, waar allemaal kinderen in zitten. En binnen zijn insecten en reptielen… Geweldig. Daar wil ik nu heen.’’

Janneke polst de groep. ,,Wat zullen we nu doen… Een glaasje?’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct